Radioaktivne mušice spašavaju urod neretvanskih mandarina

666

Stabla i plodove mandarina na području Neretve štite mušice sterilizirane radijacijom uvezene iz Izraela.

Stabla i plodove našeg jedinog izvoznog brenda – neretvanske mandarine štite mušice sterilizirane radijacijom uvezene iz Izraela. Voćna muha je jedan od štetnika koji napravi najviše štete na mandarinama.

U pojedinim godinama pod utjecajem tog štetnika propadalo i do 30 posto uroda. Primjenom nuklearne tehnologije proizvođači mandarina odlučili su stati na kraj mediteranskim voćnim muhama projektom koji je započeo prije dvije godine s ciljem borbe protiv štetočina. Larve mušica su sterilizirane u Izraelu za što je korištena nuklearna energija. Poprskane su ih radiokativnim spojem kako bi postale besplodne te su dopremljene u Hrvatsku.

Sterilizirane mušice se čamcima raspršuju pomoću cijevi koje sliče vodenim topovima po poljima mandarina i riječnim rukavcima. Riječ je o muškim mušicama koje brzo nakon raspršivanja brojčano nadjačaju “domaće mušice” i postepeno ih potpuno zamijene. Iako se mogu pariti s ženkama mušicama, nema potomaka pa tako ni larvi koje su najodgovornije za uništavanje mandarina čijim se uzgojem, kao i uzgojem drugog voća, u tom kraju bavi devet od deset osoba.

Crvljivost mandarina znatno se smanjuje: prema riječima stručnjaka, stradava do 75 posto manje mandarina. Inače, prije dvije godine je pod djelovanjem voćnih muha stradalo oko trećine uroda.

Tehnologija se navodno jako sviđa neretvanskim poljoprivrednicima, koji su ujedno i jedni od većih domaćih izvoznika, jer od 60-ak tisuća tona mandarina godišnje većina se proda izvan Hrvatske – na Balkanu, u Europskoj uniji i u Rusiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.