Ribizov staklokrilac

582

Ovaj štetnik napada crveni i crni ribiz te ogrozd. Štetnik napada izboje.

Odrasli leptir ima crno tijelo sa poprečnim žutim prugama. Neprozirni dio krila je crne boje. Raspon krila je od 18 do 20 mm. Gusjenica naraste do 15 mm u dužinu. Bjelkaste do svijetložute je boje. Prezime gusjenice u izbojima.

Leptiri se javljaju početkom lipnja. Nakon 3 do 4 sata od pojave leptira, slijedi parenje. Nakon tri dana ženke odlažu jaja pojedinačno na pupove i jednogodišnje ili dvogodišnje izboje, a nikad na ovogodišnje izboje. Embrionski razvoj jaja traje 8 na 20 °C.

Iz jaja razvija se gusjenica. Ona se ubušuje u izboj. Sporo se razvija sve do jeseni. Prema jeseni buši hodnike prema dolje. Dio gusjenica se kukulji u svibnju, dok drugi dio ostaje još godinu dana u stadiju gusjenice pa se tek onda kukulji. Ima jednu generaciju godišnje.

Gusjenica se ubušuje u izboj i prodire sve do srčike. Povremeno prodire iz jednog izboja u drugi. Napad se zapaža po otvorima na izbojima iz kojih gusjenice izbacuju izmet. Zaraženi izboji potamne, lako se lome i na kraju se osuše. Crni ribiz može izdržati velike zaraze, a bez značajnijih šteta.

Ribizov staklokrilac suzbija se odrezivanjem i spaljivanjem zaraženih izboja tijekom cijele godine. Pri tom treba paziti da se odstrani i dio s gusjenicom koja se može spustiti do samog korijena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.