Prednosti sadnje voćaka u jesen i zimu

335

Sadnja voćaka može biti u jesen-zimu i na proljeće, dakle u mirovanju vegetacije. Prednost sadnje voćaka i vinove loze u jesen i zimu leži u više čimbenika.

Veoma je važno da tlo nije smrznuto i da je temperatura iznad nule, što je u južnom dijelu zemlje veća vjerojatnost. Naime, u tom razdoblju je tlo još toplo i vlažno, pa tako posađene sadnice imaju povoljne uvjete za ukorjenjivanje u tlu, a s tim i mogućnost obnove korijenove mreže. Oštećena mjesta na korijenu lakše zacijele i omogućuje se rast obrastajućega korijenja.

Pored toga, tlo se slegne pa se uspostavi bolji kontakt između tla i korijena. U proljeće, dakle, prije početka vegetacije, korijenje nastavlja intenzivan rast i sadnica tako postane sposobnija da nadzemni dio bude opskrbljen potrebnim hranjivima i vodom za daljnji rast. Sve je to razlog više da se posađene sadnice bolje prime, a s tim brže i bolje nastave svoj razvoj u proljeće.

Sadnica voćke mora ispunjavati sljedeće uvjete: spoj podloge i plemke mora biti čvrst i bez napuknuća, stablo mora biti ravno i mora imati 2 – 4 pravilno raspoređene primarne grane, korijen mora biti dobro razvijen i nijedan pup na grani ne smije biti otvoren.

Prije neposredne sadnje predstoji priprema tla, koja se odnosi na duboko oranje tla u ljeto ili početkom jeseni. Uz to se u tlo unose neophodna gnojiva, to je meliorativna gnojidba s ciljem poboljšanja plodnosti tla. Za gnojidbu se uglavnom koriste organska peletirana gnojiva kao što su: Frutortto, Biorex, Fenix i druga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.