Banane će izumrijeti?

1438

Gljivično oboljenje nazvano panamska bolest, koje je uništilo zasade banana pedesetih godina prošlog stoljeća, ponovno se pojavilo.

banana

Banana kao četvrta najvažnija prehrambena namirnica na svijetu, mogle bi uskoro izumrijeti, upozorili su predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujednjenih naroda FAO, a prenio je Reuters.

Naime, sojevi gljivice Fusarium oxysporum f. sp. cubense napali su zasade banana namjenjenih izvozu u Mozambiku i Jordanu. Stručnjaci se boje da bi se gljivica mogla dalje raširiti i na taj način ugroziti usjeve banana najpopularnije sorte Cavendish.

Gljivica, koja je pronađena na nekoliko plantaža, uzrokuje neizlječivu panamsku bolest, zbog koje korijenje banane trune.

Pedesetih godina prošlog stoljeća gljivice su gotovo sasvim istrijebile sortu banana Gro Mišel, koju je naslijedila Cavendish.

Stručnjaci se boje da bi se soj gljivica Tropical Race 4, prethodno ograničen na područje Azije i Australije, mogao proširiti svijetom i izbrisati sortu Cavendish, baš kao što se prethodno dogodilo s bananama Go Mišel.

Stručnjaci tvrde da je dovoljan samo mali dio kontaminiranog tla da se gljivica raširi cijelim kontinentom. oni istovremeno pozivaju na očuvanje divljih banana u Indiji koje su genetska baza za komercijalne banane.

S godišnjom proizvodnjom od 16,8 milijuna tona, Indija je najveći svjetski proizvođač banana koje nisu samo slastan dodatak nakon jela ili međuobrok.

Prošlo je 10.000 godina otkako su otkrivene prve jestive banane u Maleziji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.