Kako Kinezi uzgajaju krumpir

2038

Kinesko selo Daping sa svoja 564 stanovnika proizvede godišnje čak 3.000 tona krumpira. Osim pomoći države, seljani Dapinga imaju i specifični sadni materijal.

krumpir

U lokalnom agronomskom institutu, uz pomoć napredne tehnologije, proizvodi se sjemenski krumpir oslobođen virusa.

U selu Dapingu, živi se od poljoprivede i stočarstva. Ne žale se jer u selu poznatom po krumpiru mogu živiti od svog rada, a oni koji žele ostati dobijaju i poticaj države. Tako je u slučaju Ma Cho, koja je, sa 23 godine, udajom došla u selo.

“Ovde se uglavnom uzgaja krumpir, mi ga sadimo od sedamdesetih. Tada nismo imali veliku proizvodnju, a sada proizvodimo sve više i više”, priča Ma Cho Hua.

Većina mladih, kaže, odlazi iz sela radi posla u gradu, a stariji i djeca ostaju.

“Zbog toga na polju radimo moj muž i ja, a pošto moje zdravlje i nije tako dobro, moj muž obavlja najveći dio posla”, objašnjava Ma Cho.

Osim pomoći države, seljani Dapinga imaju i specifično sjeme. U lokalnom agronomskom institutu, uz pomoć napredne tehnologije, proizvodi se sjemenski krumpir oslobođen virusa. Takav krumpir daje i veći prinos.

Yuan Ay-min sa Akademije agronomskih znanosti ističe da se počinje sa spajanjem sjemenskog krumpira iste vrste.

“Potom odsječemo vrh krumpira i kada se uvjerimo da na vrhu nema virusa, onda ga kultiviramo u posebnim posudama i pod strogim nadzorom”, kaže Yuan Ay-min.

U pokrajni Dingsi, kojoj pripada i selo Daping, prošle godine, krumpir je bio posijan na 21. hektaru uz prinos od pet milijuna tona. U toj pokrajni zarada od krumpira po glavi stanovnika, dostigne oko 830 juana, odnosno 140 dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.