Čokolada će u budućnosti postati luksuzna roba

1737

Cijene kakaa će i dalje rasti pod utjecajem povećane potražnje, smanjene proizvodnje i špekulacija do kojih će neizostavno doći u novonastalim okolnostima.

kakao

Naime, veliki broj poljoprivrednika na zapadu Afrike prešao je sa uzgoja kakaa na uzgoj kaučuka ili proizvodnju palminog ulja, piše švicarski list 24 sata.

Uz to, proizvodnja kakaa smanjila se je i u Venecueli, koja je nekada proizvodila polovinu roda ukupne svjetske proizvodnje ove kulture. Danas Obala Bjelokosti i Gana daju više od polovine svjetske proizvodnje ove kulture, neophodne za proizvodnju čokolade.

Prošle godine godine Venecuela je proizvela 14.000 tona kakaa, najmanje u posljednjih 50 godina, jer poljoprivreda propada u ekonomiji u kojoj dominira nafta. Ta zemlja, koja ima rezerve nafte među najvećim na svijetu, uvozi 70 posto hrane za svoje stanovništvo.

Proizvođači čokolade i dalje cijene venecuelanski kakao kao jedan od najboljih na svijetu, pogotovo sortu kriolio, navodi list i ocjenjuje da vlada Venecuele propušta zlatnu šansu unovčiti sve veći apetit ostatka svijeta za čokoladom.

Kako predviđaju analitičari, situacija se neće promjeniti ni u sljedećim godinama. Potražnja će i dalje rasti, a proizvođači neće moći zadovoljiti, što će još više razbuktati rast cijena ove sirovine.

Dvanaest raznih udruženja širom svijeta, koja podržavaju proizvodnju kakaa i čokolade, angažirala su se u naporima da 300.000 uzgajivača ove kulture u Gani i na Obali Bjelokosti udvostruče proizvodnju do 2020. godine.

Još se ne zna da li će ova inicijativa uroditi plodom, ali ono što je sigurno jest da će cijene i dalje rasti, uz rizik da čokolada postane luksuzna roba, zaključuju belgijski mediji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.