Suša uništila poljoprivredu u Kolumbiji

1028

Uvedeno izvanredno stanje nakon što su visoke temperature uništile usjeve, ubile stoku i ostavile cijele zajednice bez vode.

susa na poljima

Izvanredno stanje je proglašeno u sjevernoj Kolumbiji, nakon što je regija pogođena teškom sušom. Visoke temperature uništile su usjeve, ubile stoku i ostavile cijele zajednice bez vode. Leševi stoke i skeleti razbacani su širom nekadašnjeg zelenog i procvalog polja.

“Ovaj ranč su nekad nazivali ‘blagoslovom’. Sada se čini da je proklet”, kaže farmer Reinaldo Gomez.

Imao je blizu 700 krava, a više od 200 ih je uginulo. Ostale su prodate ili premještene kako bi preživjele prije nego što bi mogle nestati.

Početak sezone suša

“U svim ovim godinama uzgajanja stoke nikada nisam vidio nešto slično. Nije pala ni kap kiše. Obično kiša pada u martu i aprilu, sve do juna. Sada bismo trebali biti na vrhu proizvodnje mlijeka. Umjesto toga, čak je i potok presušio”, žali se Gomez.

Suša i ekstremne vrućine pogađaju velike dijelove sjeverne Kolumbije, poput ovoga na poluotoku La Guahira. Stručnjaci kažu da je ovo samo početak sezone suše, koja bi se mogla nastaviti do aprila iduće godine, ostavljajući cijele zajednice u opasnosti.

U gradiću Badillo najvažniji usjev je riža, ali 90 posto ovogodišnje žetve je nestalo. S obzirom na to da stanovnici očekuju da će suša potrajati, niko ne pomišlja na sadnju novih usjeva.

“Ruke su nam svezane. Održavamo farme zahvaljujući kreditima banaka i poljoprivrednih instituta. Ali, sada ne znamo kako ćemo im platiti. Bankrotirali smo i nemamo druge opcije osim čekanja pomoći Vlade”, rekao je uzgajivač riže Rene Gutierrez.

Vlada najavila pomoć

Vlada je poslala cisterne s vodom, pomoć koja je itekako dobrodošla. Ali, to nije dovoljno.

“Malo vode što dobijemo koristimo da operemo rižu. Onda istu tu vodu koristimo za pranje suđa ili odlazak u kupatilo, a onda za biljke… Molim se Bogu za kišu svaki dan”, očajna je Rosaria, mještanka sela La Pena.

Ali, stanovnici Guahire znaju da će im trebati više od molitve. Vlada je najavila više od 100 miliona dolara hitnih sredstava, nove subvencije i dugoročni plan, koji podrazumijeva iskopavanje bunara dubokih podzemnih voda.

Međutim, zbog suše, koja će očigledno trajati još nekoliko mjeseci, mnogi se pripremaju za još više uništenja.

Izvor: Al Jazeera

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.