Počela je “žetva štakora”

715

U Kambodži je toku jedinstvena u svijetu “žetva štakora”, tokom koje desetine tisuća tih poljskih glodavaca upada u klopke postavljene na poljima riže.

kambodja

Iako se u mnogim društvima smatraju kao prenositelji bolesti, štakori sa polja riže u Kambodži važe za zdravu delikatesu, prenosi BBC.

Sezona lova na štakore je na vrhuncu nakon žetve riže u srpnju i lipnju, kada te životinje ostaju bez hrane na poljima provincije Kampong Cham šezdesetak kilometara udaljene od prijestolnicee Phnom Penha.

Manjak hrane vremenski se poklapa sa sezonskim kišama, koje primoravaju glodavce da biježe u brda gde ih čekaju klopke, kaže lokalni farmer Choun Chim, koji postavlja 120 klopki svake večeri.

On objašnjava da postoji velika razlika između poljskih štakora, koje u Kambodži love i kuhaju, od njihovih urbanih rođaka, naglašavajući da se različito hrane, kao i da su gradski štakori prljavi za ishranu zbog čega ih i ne love.

Kad je lovina dobra, seljak može uloviti i do 25 kilograma štakora za noć. On kaže da okus mesa štakora podsjeća na svinjetinu, iako to nije njegova omiljena hrana. “Prodajemo štakore i za taj novac kupujemo ribu”, kaže drugi lovac na poljske glodavce.

Svu svoju lovinu ovi stanovnici Kambodže izvoze u Vijetnam, a na vrhuncu sezone lova jedan trgovac izveze do dvije tone mesa svakog jutra.

U posljednjih 15 godina, navodi BBC, biznis je gotovo deset puta veći, pa je tako meso štakora nekada prodavano za manje od 20 centi za kilogram, a sada može zaraditi i 2,5 dolara za kilogram, s tim što zahtjevi uvoznika rastu svake godine.

Pored direktne koristi od izvoza štakora, lov na te životinje doprinosi i zaštiti polja riže od štetočina, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede u Phnom Penhu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.