Cijene banana lete u nebo

1284

Epidemija bolesti koja uništava banane, prijeti plantažama u Australiji, vrijednim 550 milijuna dolara, i to je drugi slučaj u samo mjesec dana.

banana

Stručnjaci su potvrdili da je riječ o soju bolesti Panama, koji je izoliran na plantaži na dalekom sjeveru Queenslanda u Maribuu, priopćila je lokalna samouprava.

Prvi slučaj bio je otkriven također u Queenslandu, ali na plantaži u Tuli, koja je tada stavljena u karantenu, kako se bolest ne bi proširila.

Sada, kada se drugi slučaj pojavio 200 kilometara dalje, proizvođači su zabrinuti da bi se bolest mogla proširiti i na druge djelove zemlje gde se najviše uzgaja to voće.

Panama bolest uništava korijen banana, a novi tip je posebno opasan, upozorili su stručnjaci. Bolest se može prenesti putem zaražene vode. Na taj način su bile uništene plantaže u centralnoj i južnoj Americi, pedesetih godina prošlog stoljeća.

Australija nije izvoznik banana, ali bi smanjena domaća proizvodnja mogla značajno da podignuti cijene ,kao što se dogodilo 2011. godine, kada je nevrijeme uništilo više od 20 posto australijskih usjeva i kada su cijene podignute za više od 400 posto.

Očekuje se da će u sezoni 2014/15, bolešću biti pogođeno 321.000 tona, a u Queenslandu više od 90 posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.