SAD uvode potvrde za označavanje GMO free proizvoda

1117

Američko ministarstvo poljoprivrede uvodi prvu potvrdu za označavanje prehrambenih proizoda koji su bez genetski modificiranih organizama (GMO).

gmo

Ukoliko dobiju vladino odobrenje, proizvodi će moći nositi etiketu Provjereno od USDA (američkog ministarstva poljoprivrede) uz potvrdu da ne sadrže GMO.

Ministar poljoprivrede Tom Vilsak je u pismu zaposlenima 1. svibnja objasnio da se ovi certifikati izdaju na zahtjev jedne vodeće globalne kompanije, čije ime nije naveo. Trenutno ne postoje državne etikete koje potvrđuju da je neka hrana proizvedena bez GMO. Mnoge kompanije koriste privatnu etiketu koju izdaje jedna tvrtka nazvana “Non-GMO Project”.

Vilsak je rekao da će ministarstvo izdavati certifikate radi potvrde točnosti tvrdnji kompanija na pakovanjima hrane kao što su “organski uzgoj” ili “bez antibiotika”. Kompanije će plaćati službama ministarstva da provjere te tvrdnje, i ako se potvrde kao točne, mogu se prodavati sa etiketom Ministarstva poljoprivrede.

Prehrambena industrija protivi se uvođenju zakona za obavezno obilježavanje postojanja GMO u hrani, navodeći da je to obmana jer je GMO siguran.

Američka država Vermont prva je država u SAD koja je uvela obavezno označavanje GMO 2014. godine i zakon će stupiti na snagu iduće godine ako preživi protivljenje prehrambene industrije.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) navela je da je hrana sa GMO koja je sada na tržištu sigurna. Grupe potrošača koje se zalažu za obilježavanje kažu da kupci imaju prava znati što je u njihovoj hrani, smatrajući da se ne zna dovoljno o efektima te tehnologije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.