Priprema travnjaka za zimu

2169

Dolaskom hladnijih dana intenzitet radova na travnjacima bitno umanjuje. Ali, ipak treba znati kako je travnjak nužno adekvatno pripremiti za svojevrsno prezimljavanje.

Tako je dolaskom listopada travnjak nužno posljednji put pokositi. To znači da tijekom zime zelene površine ne treba ni kositi a ni zalijevati, izuzev u našim južnim, toplijim područjima i to samo u godinama sa suhom zimom. Ipak, statistika pokazuje kako na našem području tijekom jeseni i zime upravo padne i najveća količina oborina, što znači da u većini slučajeva travu nije nužno ni zalijevati.

Međutim, travnjak prije samog ulaska u zimski period trebamo nakon posljednje košnje i prihraniti i to namjenskim gnojivima za travu. Zašto?

Zato što navedena gnojiva u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, imaju i mikroelemente nužne za pravilan razvitak trava. Dakle, primjenom specijalnih gnojiva za travnjake bitnije utječemo na učvršćivanje vlati trave, koje su onda otpornije i na hladnoću i na niske temperature. Primjenom navedenih gnojiva za travu istodobno utječemo na stvaranje akumulacijske energije za njen bolji i uspješniji rast tijekom proljeća.

Bitno je i napomenuti kako tijekom jeseni i zime nipošto ne smijemo koristiti dušična gnojiva tipa KAN-a jer na taj način uvjetujemo pojavu gljivičnih oboljenja koje, kad je temperatura između 0 i 10 stupnjeva C, dovode do nastanka svojevrsnih
mrlja na travnjaku promjera čak i od pola metra. E tek onda se počinjemo pitati čijom krivicom smo dobili bolestan i nimalo dekorativan travnjak.

Svakako da tijekom jeseni i zime s travnjaka trebamo redovito uklanjati i otpalo lišće jer ono stvara idealne uvjete za pojavu odgovarajućih bolesti na travnjaku. Osim toga, debeo sloj lišća na površini generalno gledano oslabljuje travnjak jer je spriječen prolazak zraka i svijetla. Posebno je važno tijekom jeseni obaviti provjetravanje travnjaka kako bi se izbjegao zimski razvoj mahovine i gljivica.

Da bi se pak travnjak temeljito prozračio, potrebno je koristiti namjenski prozračivač koji omogućuje dubinsko provjetravanje travnjaka. Spomenimo kako se eventualno tijekom zime može obaviti još jedno prozračivanje travnjaka, ali samo na mjestima na kojima je primijećeno zadržavanje vode. Dakle, možemo samo zaključiti kako je potrebno dosta truda i zalaganja ali i znanja kako bismo dobili pravi dekorativni zeleni pokrivač.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.