Korekcija rezidbe voćaka
Mnogi amaterski voćari, naročito vinogradari, režu voćke prikraćujući sve grane, kako to rade pri rezidbi vinove loze. Pri tome čine veliku pogrešku, jer odrežu...
Suvremeni oblici gnojidbe, njihove prednosti i nedostatci
Ishrana bilja je relativno mlada znanstvena disciplina u području biotehnoloških znanosti. Nastala je izdvajanjem iz agrikulturne kemije, kao i pedologija i hranidba životinja.
Agrikulturna kemija...
Kujundžuša
Podrijetlo sorte nije sa sigurnošću utvrđeno, ali se smatra autohtonom sortom imotskog područja. Prema usmenoj predaji, nađena je u selu Ivanbegovina (pokraj Imotskog).
Navodno se...
Što su genetski modificirani kultivari poljoprivrednih kultura?
Pojam genetski modificirani organizmi (GMO) primjenjuje se za sve organizme čiji je genetski materijal promijenjen tehnikama genetskog inženjerstva. Genetsko inženjerstvo još se naziva „tehnologija...
Matovilac, prava zamjena za salatu
Matovilac se najviše koristi kao svježa zimska salata. Često se kombinira s krumpirom, pa predstavlja kompletan obrok. Matovilac ima veću prehrambenu vrijednost od salate,...
Bujad – otrovna biljka za stoku
Bujad je kozmopolitska vrsta koju ne nalazimo u pustinjama i polarnim područjima. staništa su joj uglavnom rubovi šuma, osunčane površine unutar šume, prosike i...
Povećanje probavljivosti fosfora u tovu svinja
Fosfor ima veliku važnost u razvoju koštanog tkiva, plodnosti domaćih životinja i veliku ulogu u većini metaboličkih procesa u stvaranju energije.
Biljna krmiva imaju zadovoljavajuću...
Knjižnica sjemenja – novi održivi projekt Knjižnica grada Zagreba
ZAGREB (25. 6. 2025. ) – Knjižnica sjemenja nova je inicijativa Knjižnica grada Zagreba svečano predstavljena u utorak, 24. 6. 2025. ispred Knjižnice Kustošija....
Oplodnjaci uz osnovnu zajednicu
Za pčelara koji uzgaja matice samo za potrebe na svome pčelinjaku ne postoji problem oko izbora oplodnjaka.
Tko pčelari nastavljačama, može uvijek u tu svrhu...
Pucanje kore može dovesti do raka masline
Stručni suradnik Maslinara dr. sc. Marin Krapac piše o negativnom utjecaju vremenskih prilika na masline ovoga proljeća i ljeta, te savjetuje kako pomoći maslinama.
Vremenske...
Čuvanje krumpira
Svima nam je dobro poznato kako se kod skladištenja krumpira redovito pojavljuju i određeni gubici. Oni se ustvari podrazumijevaju te se toleriraju gubici do...
Proizvodnja svježeg sira
Procijeđeno punomasno kravlje mlijeko stavi se u posude različite veličine ili u modernije opremljenim prostorima, u toplu kupelj tzv. „banjomariju“, gdje se temperira na...
Uzgoj i rezidba jabuke u gustom sklopu
U novije vrijeme prevladava uzgoj jabuka u gustom sklopu s razmakom sadnje 3,5 x 1,0 m sa cca 3.000 sadnica/ha. Gusti sklop može se...
Specifičnosti ovčjeg i kozjeg mlijeka
Ovčje mlijeko sadrži više suhe tvari pa samim time i više masti i bjelančevina i od kozjeg i od kravljeg mlijeka, što povećava randman...