Gnojidba mladih voćaka

2624

Mladi voćnjaci su nasadi u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja voćaka. To razdoblje je od sadnje voćnih sadnica, pa sve dok one ne razviju osnovne skeletne grane, s obilježjem predviđenog uzgojnog oblika. Pri intenzivnim nasadima je to razdoblje kraće u odnosu na ekstenzivne nasade.

gnojidba vocaka

Mlade voćke treba redovito gnojiti kako bi se pospješio brzi rast i razvoj. O pravilnoj gnojidbi najviše ovisi brzina porasta i razvoja voćaka. U prvoj i drugoj godini voćke se gnoje pojedinačno. Zona gnojidbe oko voćaka treba biti nešto šira od krošnje.

Prve godine, početkom vegetacije obavlja se prihranjivanje s 30 – 50 grama UREE ili 50 -70 grama KAN – a ili 100 – 120 grama NPK 15-15-15 po stablu. Krajem svibnja ili početkom lipnja obavlja se još jedno prihranjivanje s istim vrstama i istom količinom gnojiva kao kod prvog prihranjivanja. Prve godine uzgoja, u osnovnoj gnojidbi voćaka s gustim sklopom, gnoji se po jednoj voćki s 0,15 do 0,25 kg s jednim od kompleksnih gnojiva NPK 7-20-30, NPK 5-15-30, NPK 7-14-21. Za voćnjak rjeđeg sklopa po jednoj voćki dodaje se 100 – 150 grama.

U drugoj godini uzgoja gnojidba se obavlja u isto vrijeme i s istim vrstama gnojiva, s tim da se količina poveća za 50 posto.

U trećoj i ostalim godinama uzgoja gnojidba se obavlja po cijeloj površini voćnjaka. Vrijeme gnojidbe i vrste gnojiva iste su kao i kod gnojidbe voćaka u rodu. Kod prihranjivanja mladih voćaka dušikom treba dodati veću količinu gnojiva voćkama koje se slabije razvijaju kako bi se sve ujednačeno razvijale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.