Prihranjivanje travnjaka u proljeću

1724

Dolaskom toplijih dana slijedi generalno čišćenje travnjaka od nakupina otpalog lišća, polomljenih grančica s okolnih drveća kao i ostalih nečistoća koje nošene vjetrom završe na našim zelenim površinama.

Ali, to je tek prvi korak, jer slijedi prva proljetna prihrana travnjaka koja će našem travnjaku vratiti njegov pravi sjaj. Svakako, prihranu treba obaviti koristeći namjenska gnojiva za travnjake.

Važne mjere njege travnatih površina su prozračivanje i prihrana. Na zbijenom i teškom tlu, zbog slabog vodozračnog režima dolazi do propadanja travnatih površina. Prema tome, prozračivanje je idealna mjera njege za travnjake na takvim tlima. Prozračivanje travnjaka obavlja se tako da radni organi stroja – rotirajući noževi, režu zapleteno korijenje te razbijaju pokoricu što povoljno utječe na rahlost i kapacitet tla za vodu i zrak. Istovremeno, poželjno je u tlo unijeti određenu količinu pijeska. Pijesak je idealan materijal za poravnavanje neravnina, ali i za poboljšavanje vodozračnog režima tla. Također, može se izvršiti i dosijavanje sjemena travne mješavine.

Dolaskom proljeća trava intenzivnije počinje rasti, te tlu treba vratiti hranjive elemente koje ona svojim rastom crpi iz tla. Gnojiti treba više puta od konca ožujka do srpnja i u tu svrhu je najbolje koristiti specijalna gnojiva za travnjake. Navedena gnojiva u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, imaju i mikroelemente nužne za pravilan razvitak trava. Osim toga, danas na tržištu možete pronaći i željezni sulfat (FERRO PLUS) namijenjen za otklanjanje kloroze na travnjacima. Kloroza ili žućenje trave nastaje kao posljedica nedostatka željeza i potpuno se može ukloniti jedino dodatkom ovog elementa u vidu sulfata čime trava dobiva prirodno “modru” boju.

Preporuča se primjena ovog proizvoda u dva navrata s razmakom od 15 dana. Osim Ferro plus-a, na tržištu postoje namjenska gnojiva za travnjake. Za prihranjivanje travnjaka koriste se namjenska gnojiva koja su posebno prilagođena travnjacima. Za prihranjivanje travnjaka preporučamo gnojivo za travnjake.

Prvu kosidbu trebamo obaviti na visinu od 6-7 cm s tim da pokošenu travu odstranimo s travnjaka jer u protivnom može doći do nastanka tzv. ćelavih mjesta. U pravilu, tijekom proljeća trava se kosi dva puta tjedno s tim da je nužno izbjegavati prenisku kosidbu koja bitno umanjuje korijenovu i lisnatu masu trava. Međutim, treba znati i kositi jer se kosilica ne smije pomicati naprijednatrag već se gura u smjeru kosidbe. Svaka sljedeća kosidba mora biti pod pravim kutom prema prethodnoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.