Kada brati kiwi?

2637

Na kiwiju se, za razliku od ostalog voća pri zrenju plodova ne opažaju vanjske promjene, te je teško odrediti pravo vrijeme berbe.

kiwi

Kod određivanja berbe treba poznavati i sorte, jer ne dozrijevaju u isto vrijeme. Najranija je sorta Abbot, nešto kasnije su Monty i Bruno, a najkasnija je Hayward, koja je najzastupljenija u našim nasadima.

Ako se radi o većoj količini i prodaji, stupanj zrelosti se određuje uzimanjem uzoraka i mjerenjem suhe tvari (refraktometrom). Donja vrijednost suhe tvari je 6,3 % i kada se postigne taj sadržaj berba može početi, ali samo za prodaju u svježem stanju, na domaćem tržištu. Za duže čuvanje u skladištu sadržaj suhe tvari treba biti veći od 8 %.

Plodovi kiwija nisu prikladni za jelo odmah nakon branja, već moraju određeno vrijeme odstajati kako bi se u njima dovršili svi biološki procesi zrenja ploda. Kod kiwija može proći mjesec do dva dana od tehnološke (vrijeme branja) do konzumne zrelosti (plodovi za jelo).

Plodovi se pažljivo beru obično u dva navrata. Prvi se beru zdraviji i veći plodovi, teži od 50 grama, meso je svjetlo zelene boje, okus i miris karakteristični za kiwi. Poslije petnaestak dana oberu se ostali plodovi.

Nakon berbe plodove treba prebrati, odložiti u kartonske ili drvene kutije i smjestiti u hladnjaču, gdje se mogu dugo čuvati. Optimalne temperature čuvanja su oko 0 0C uz vlažnost zraka 95 % prvih nekoliko dana skladištenja, a poslije do kraja čuvanja, 85 %. Temperature trebaju ostati nepromijenjene, jer pri nižim temperaturama plodovi dobivaju tamniju zelenu boju, meso se smekšava i okus postaje slatkast, a kod viših temperatura, iznad 2 0C, javlja se etilen, koji u većim količinama i dužim djelovanjem naglo pospješuje zrenje (prezrelost plodova).

Kad je završeno držanje u hladnjači, plodovi se neko vrijeme trebaju držati u prohladnim prostorima, te se nakon toga sortiraju i spremaju za otpremu na tržište.

Za potrebe domaćinstva ili manje količine plodova, mogu se čuvati jednostavnije. Tek ubrani plodovi se spremaju u polietilenske vrećice, koje se odlažu u prozračne i svježije prostorije, sa temperaturom od 8-12°C, u istoj prostoriji se ne smije nalaziti drugo voće.

Konzumna zrelost postiže se za mjesec do dva nakon berbe. Dovoljno zreo plod ima ugodan kiselkast okus i sočno meso. Nezreli plodovi su tvrdi, kora im se teško ljušti i sok je previše kiseo, ako su prezreli meso im je tamno, kiselost je preniska, okus je bljutav i neukusan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.