Ribolov na pastrvu

4491

Hrvatske gorske rijeke, rječice i potoke te jezera nastanjuje nekoliko vrsta pastrva (jezerska, mekousna, kalifornijska, potočna).

pastrva

Na meti sportskih ribolovaca najčešće su kalifornijska i potočna pastrva. To su, nema sumnje, jedne od najatraktivnijih riba za sportski ribolov. Najbogatije pastrvama su naše rijeke Kupa, Kupica, Čabranka, Gacka i Krka.

Obje navedene pastrve prepoznatljive su po točkicama po cijelom tijelu, potočna ima izražajne crvene točkice (manje ih je od crnih). Pastrve se mrijeste od studenog do siječnja. Grabežljive su pa se hrane ribama, larvama, kukcima…

Osim u posebnim situacijama, u nas je zabranjen ribolov prirodnim mamcima. Pastrve se love isključivo umjetnim mamcima. Tamo gdje je to dozvoljeno varalicama, a gdje nije samo umjetnim muhama. Iako, spomenimo, ima zemalja (Italija, Belgija, Francuska, Švicarska) gdje je u određenim vodama dozvoljen i ribolov prirodnim mamcima. Čak što više, međunarodna konfederacija ribolovaca CIPS-a svake godine organizira svjetska prvenstva u ribolovu pastrva živim mamcima na brzim vodama (postoje i prvenstva na zatvorenim), te u ribolovu umjetnom muhom Borbenu i opreznu pastrvu nije lako uloviti, zato je i cijenjena kao iznimna sportska lovina. Može narasti (potočna pastrva) i do 15 kg težine, ali u prosjeku se love mnogo manji primjerci (do 2 kg težine).

Pastrva je zaštićena lovostajem i minimalnom veličinom, a ribolov na nju je u pravilu zabranjen od 1. X. do 31. III., a minimalna veličina ribe koja se smije zadržati je različita od vode do vode.

U mušičarskom ribolovu lovi se suhim i tonućim muhama, veličine udice 8 do 12. Na vodama gdje se smije loviti varalicom lovi se najčešće leptirima br. 1 do 3, manjim voblerima (najčešće onima koji oponašaju malu pastrvu ili onima kričavih žuto narančastih boja), te manjim žlicama. Najlon a koturu ne treba biti deblji od 0,25 mm, a za blink je najbolje koristiti prut dužine do 2,5 m, akcije A ili B, težine izbačaja 5 do 30 grama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.