Uzgoj purpurnog digitalisa

1596

Purpurni digitalis je dvogodišnja zeljasta biljka koja prve godine donese lisnu rozetu, a druge godine pojavljuje se nerazgranata cvjetna stabljika visoka preko 1 m.

Foxgloves (Digitalis purpurea) at Winkworth Arboretum, Godalming, Surrey.
Foxgloves (Digitalis purpurea) at Winkworth Arboretum, Godalming, Surrey.

Listovi su duguljasto jajasti, krupni i tamnozelene boje sa lišća, a svetlozelene sa naličja. Cvijetovi liče na naprstak purpurnocrvene boje. Some je veoma sitno, žuto-smeđe boje. Biljka je otrovna. Djgitalis uspjeva na svim zemljištima, ali najbolje prinose daje na vrtnom ili šumskom zemljištu. Proizvodi se iz rasade. Proizvedene sadnice se rasade u ožujku na stalno mjesto, sa razmakom od 35 x 35 cm.

Digitalis se mora više puta okopavati. Prvo okopavanje se vrši poslije nicanja, sljedeće 20 dana kasnije. Veoma dobre prinose daje kada se gnoji stajnjakom i prihranjuje mineralnim gnojivom pred okopavanje, za to je potrebno oko 100 kg dušičnog gnojiva po hektaru.

Ako uvijeti dozvoljavaju, potrebno je digitalis zalijevati poslije prvog okopavanja i prihrane, a također i poslije prve žetve. U tom slučaju imamo dvije berbe lista u prvoj godini. Na početku druge godine treba odsjeći cvijetne stabljike jer se time povećavaju količina i kvaliteta lista. U drugoj godini se digitalis bere nekoliko puta ako se poslije svakog košenja a prije zalijevanja baci oko 100 kg dušika.

List se suši u mjestima zaklonjenim od sunca. Od 4 kg sirovog lišća dobija se 1 kg suhog. Sa jednog hektara se u prvoj godini dobija oko 2000 kg suhog lista, a u drugoj oko 3000 kg. Sjeme se sakuplja sa cvjetnih stabljika u drugoj godini. Po hektaru je prinos oko 300—500 kg sjemena. Treba ostaviti samo nekoliko ari za sjeme. Sa ove površine u drugoj godini se ne skida list.

Pakovanje osušenog lista se vrši u papirne vreće ili kartonske kutije obložene tamnim papirom. Čuva se na suhom i tamnom mjestu uz prisustvo upijača vlage. List se bere bez drške i mora imati lijepu zelenu boju. Upotrebljava se u medicini za pripremanje preparata za srce.

Digitalis se sakuplja i kao samonikla biljka. Sjeme samoniklog digitalisa se s vremena na vrijeme upotrebljava za osvježenje kultiviranog digitalisa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.