Ekološka poljoprivreda

Ekološka poljoprivreda

Preporuke i savjeti u ekološkoj proizvodnji…

Sve o uzgoju glista

U uzgoju kalifornijskih glista najdalje se otišlo u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, ali niti te zemlje ne zadovoljavaju ni približno svoje potrebe, a kamoli da...

10 najčešćih zabluda o EKO hrani

Kako interes za EKO – ekološkim tj. organskim proizvodima sve više raste, nalazimo neophodnim ukazati na neke zablude i krive informacije koje se uz...

Sedam koraka do Eko markice

Ekološkom proizvodnjom za tržište mogu se baviti samo oni subjekti koji su registrirani i čija proizvodnja podliježe nadzoru.Tako proizvedeni proizvodi na tržištu moraju biti...

Suzbijanje štetnika u eko proizvodnji

Štetnike i korove potrebno je suzbijati prikladnim izborom vrsta i sorti, prikladnim plodoredom, odgovarajućom obradom tla, zaštitom korisnih biljaka i životinja i stvaranjem povoljnijih...

Veterinarsko liječenje životinja u eko uzgoju

Zabranjeno je korištenje kemijski sintetiziranih alopatskih veterinarskih lijekova ili antibiotika za preventivno liječenje, osim u slučaju kada životinje obole ili se ozljede i moraju...

Organska gnojidba maslina

Maslina predstavlja jednu od najdugovječnijih kultura unutar svoga prirodnog staništa. Poznato je da može uspijevati na plitkim, skeletoidnim tlima koja su siromašna humusom i...

Zaštita trešanja od crvljivosti plodova u eko proizvodnji

Smanjenju gustoće populacije trešnjine muhe, u velikoj mjeri, može pridonijeti redovita obrada tla u nasadima trešnje. Međutim, zbog velike pokretljivosti muhe, ta mjera može...

Promocija zaštićenih i ekoloških proizvoda – do kraja siječnja otvoren natječaj iz Mjere 3

Natječaj iz Mjere 3 „Programi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu“, za tip operacije 3.2.1. „Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja“ otvoren je do...

Ekološki uzgoj rajčica u zaštićenim prostorima

Presadnice se mogu proizvesti u klijalištima, niskim ili visokim tunelima. U takvim prostorima formiraju se gredice širine 1-1,2 m na kojima se sije ručno...

Suzbijanje jabukova savijača u eko proizvodnji

Jabučni savijač najvažniji je štetnik u intenzivnim nasadima jabuke. Protiv ovog štetnika provode se 1 do 2 pa čak do 7 tretiranja godišnje stoga...

Smještaj životinja u eko proizvodnji

Izolacija, grijanje i ventilacija objekta moraju osigurati da protok zraka, razina prašine, temperatura, relativna vlažnost zraka i koncentracija plina budu unutar granica koje nisu...

Uzgoj maslina u ekološkoj proizvodnji

Proizvođač treba posjedovati maslinik udaljen 50 m od prometnice na kojoj je opterećenje 100 vozila na sat ili 10 vozila u minuti ili udaljen...

Suzbijanje štetnika i bolesti u ekološkoj proizvodnji grožđa

Štetnici u vinogradu se prvenstveno suzbijaju preventivnim mjerama tj. agrotehničkim mjerama koje sprečavaju njihovu pojavu i širenje.Dopuštena je primjena bioloških i biotehničkih mjera u...

Ekološki uzgoj vinove loze

Ekološkom uzgoju posljednjih desetljeća daje se prednost pred konvencionalnim i integriranim načinima proizvodnje u svim tradicionalno vinogradarskim zemljama. Nasuprot tom europskom, a i svjetskom...