Ostali organski materijali u ekološkoj gnojidbi

96
Spread the love

Razvojem tehnologije u proizvodnji gnojiva, na tržištu se pojavila nova kategorija gnojiva koja kombiniraju mineralnu komponentu s organskom tvari. Proizvode se kao kruta organska gnojiva (standardne u obliku granula ili peleta različite veličine) ili u tekućem obliku (tekuća organska-mineralna gnojiva). Na tržištu se označavaju kao organsko-mineralna gnojiva.

Organsko-mineralna gnojiva spoj su dvije tehnologije; mineralne komponente koja čini kemijsku komponentu s različitom koncentracijom hraniva (makro i mikroelemenata) i organske komponente. I upravo je organska komponenta ono što čini značajnu razliku u kvaliteti pojedinih formulacija organsko-mineralnih gnojiva.

Osim stajskog gnoja, za proizvodnju organsko-mineralnih gnojiva mogu se koristiti različiti materijali organskog podrijetla. Radi se o organskom otpadu, najrazličitije vrste. Najčešće se radi o melasi iz prerade poljoprivrednih proizvoda (šećerne repe ili nekog drugog organskog otpada iz prehrambene industrije), guanita (ptičji gnoj) te mesno, krvno i koštano brašno (kao otpad iz klaonica). Osim toga, često se koriste i organski talozi s pročistača otpadnih voda, nusproizvodi iz industrije prerade kože i tekstila te nusproizvodi iz industrije prerade drva i papira.

Stoga je kod odabira organsko-mineralnog gnojiva vrlo važno znati podrijetlo organske tvari u gnojivu. I dok je organska tvari iz stajskog gnoja visoke mikrobiološke aktivnosti, ostali organski materijali koji se koriste u proizvodnji organsko-mineralnih gnojiva uglavnom su “mrtve” organske tvari gotovo bez mikrobiološke aktivnosti u tlu. Ostali organski materijali koji se koriste u proizvodnji organsko mineralnih gnojiva su: guano (humificirani ptičiji izmet), perje, životinjska koža i dlaka, krvno brašno, mesno brašno, koštano brašno, uljana sačma (panelli), melasa, riblje brašno, sedimenti crvenih algi, humificirana biljna masa, pepeo, lumbrihumus (humus kalifornijskih glista), huminske i fulvo kiseline.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.