9.4 C
Zagreb
7 . prosinac 2024
Ratarstvo

Ratarstvo

Edukacija i članci iz područja ratarstva i agrotehnike…

Zaštita pšenice od bolesti

Zaštita pšenice od bolesti i štetnika počinje pri proizvodnji i doradi sjemena, a završava u skladištu nakon žetve. Sjemenski usjevi moraju biti uspješno zaštićeni...

Proizvodnja duhana

Proizvodnja duhana podrazumijeva stručnu analizu proizvodnje na pojedinom proizvodnom području s pogleda proizvodnih mjera i poboljšanja istih sa ciljem što kvalitetnijih kvantitativnih i gospodarskih...

Obrada i priprema tla za pšenicu

Primjena mineralnih gnojiva za pšenicu je dosta složena i obuhvaća: količinu gnojiva, odnos između najvažnijih hranjiva, te raspodjelu hranjiva. Predkultura određuje veći ili manji broj...

Uloga dušika, fosfora i kalija u ratarstvu

U poljoprivrednoj proizvodnji osobito su važna makrohraniva dušik, fosfor i kalij jer ovisno o njihovim zalihama u tlu, nadomještamo ih gnojidbom, kako bi biljke...

Heljda – stara kultura bez glutena

Heljda (Fagopyrum esculentum Moench) je vrlo stara kultura koja potječe iz brdskih područja sjeveroistočne i srednje Azije. Nju su u Europu donijeli križari krajem...

Glavica raži

Njega i zaštita raži se provodi isto kao i za pšenicu. Za razliku od sredstava za zaštitu pšenice i ječma, sredstava za zaštitu zobi,...

Sjetva međukultura u ratarstvu

Zahvaljujući kratkoj vegetaciji, uljana repica, gorušica i phacelija potkraj ljeta i početkom jeseni daju bogat urod biomase - nadzemne biljke i korijenska masa. Osim vode...

Zaštita šećerne repe od štetnika

U početnim stadijima klijanja i nicanja šećerna repa je osjetljiva na napad štetnika. Od štetnika najvažniji su zemljišni štetnici (žičnjaci, grčice hrušta, sovice pozemljuše,...

Jesenski štetnici na žitaricama

Posebice je važan virus žute patuljavosti ječma (BYDV) koji parazitira na više od 100 vrsta iz porodice trava (Poaceae), među kojima su najznačajniji ječam,...

Sjetva pšenoraži

Za sjetvu pšenoraži treba koristiti čisto, zdravo i neoštećeno sjeme visoke klijavosti. Optimalan rok sjetve je od 1. do 20. listopada. Kao i ostale žitarice...

Sjetva uljane repice

Niti rana niti kasna sjetva uljane repice ne pogoduju razvoju i prolasku kroz zimsko razdoblje vegetacije. Optimalni rok za sjetvu: 25. kolovoza do 5....

Sjetva pšenoraži

Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po sadržaju energije je slična pšenici. Raž kao i pšenica ima znatnu...

Agroekološki uvjeti uzgoja duhana

Proizvodnja duhana podrazumijeva stručnu analizu proizvodnje na pojedinom proizvodnom području s pogleda proizvodnih mjera i poboljšanja istih sa ciljem što kvalitetnijih kvantitativnih i gospodarskih...

Sjetva travnjaka

Travnjaci su poljoprivredne površine obrasle tratinom sastavljenom od gustog sklopa više biljnih vrsta. Gospodarska vrijednost travnjaka bitno je određena botaničkim sastavom tratine. Od velikog broja...