Miskantus ili kineski šaš
Svjetska industrija traži nove izvore energije. Sve veća je potreba za biljnim gorivom koje bi jednog dana zamijenilo fosilne izvore energije poput uglja, nafte...
Zanimljivosti o raži
Raž (lat. Secale cereale) strna je žitarica, za koju se smatra da se počela uzgajati oko 1500 god pr.kr. na području današnje Turske.
Od tada...
Jesenski štetnici uljane repice
Proizvođači uljane repice na području Hrvatske unatoč sjetvi netretiranog sjemena, još uvijek imaju zadovoljavajuća rješenja u suzbijanju štetnika nakon nicanja usjeva.
Repičina osa listarica
Ova vrsta...
Važnost kemijske analize tla za potrebe gnojidbe
Zadatak čovjeka je sačuvati tlo od zagađenja i proizvesti zdravstveno ispravnu hranu. To se može provesti samo pravilnom primjenom mineralnih gnojiva. Prvi preduvjet za...
Kukuruzne sovice
(lat. Noctuidae) gusjenice ovog štetnika podgrizaju mladu biljčicu kukuruza. Druga važna skupina štetnika.
Štete čine gusjenice pregrizajući vrat korijena, nekad i stabljiku. Napadnute biljke ugibaju,...
Grinje u soji
Napad štetnika u usjevu soje utječe na kvalitetu i količinu prinosa zrna soje. Najvažniji štetnici soje su: žičnjaci iz porodice lat. Elateride, gusjenice podgrizajućih...
Agroekološki uvjeti uzgoja šećerne repe
Poštujući sve zahtjeve u proizvodnji šećerne repe, uz pomoć potrebnih agroekoloških uvjeta, osiguravanje usjeva željenog sklopa i broj biljaka i druge preduvjete agrotehničkim mjerama...
Žetva pšenice
Jednofazna žetva izvodi se kombajnima. Pri jednofaznoj žetvi gubici zrna su najmanji. Kad vlažnost zrna pšenice dosegne 20 %, može se krenuti u žetvu,...
Suha trulež korijena i stabljike uljane repice
Krug domaćina ograničen je na vrste iz porodice (lat. Brassicaceae). Osim na uljanoj repici značajan je uzročnik bolesti i na kupusu, korabi, kelju, kelju...
Gnojidba šećerne repe
Gnojidba šećerne repe mineralnim gnojivima ima važnu ulogu u povećanju prinosa korijena i njegove tehnološke kvalitete.
Valja posebnu pozornost obratiti pravilnoj i pravodobnoj gnojidbi kako...
Uzgoj pivarskog ječma
Tehnologija proizvodnje pivarskog ječma je standardizirana počev od izbora površina za sjetvu, plodoreda i same sjetve i zaštite usjeva.
Suvremeni strojevi omogućuju kvalitetnu obradu i...
Zob, skromna kultura koja ne traži puno
Zob je najcjenjenija u ishrani konja. U odnosu na ostale žitarice zrno zobi ima 2-3 puta više masti, a bjelančevine su znatno probavljivije.
Osim kvalitetnog...
Doze dušika treba prilagoditi vrsti ozime žitarice i stanju usjeva
Normalno razvijeni usjevi ozimih žitarica nalaze se u fenofazi busanja s nekoliko razvijenih izboja u busu. Usjevi ozimih strnih žitarica počinju rasti i razvijati...
Lisne uši na žitaricama
Lisne uši se mogu hraniti i razmnožavati na jednoj biljnoj vrsti tj. jednom domaćinu tada ih nazivamo monoecijske. U prirodi prevladavaju vrste koje imaju...












