Prskanje crvenim uljem

21752

Zimsko prskanje vinograda i voćnjaka važno jer prevenira pojavu nekih bolesti i štetnika u tijeku vegetacije, a provodi se pred početak vegetacije.

crveno ulje

Prije prskanja treba orezati voćke i ukloniti suhe grane, mahovinu i lišajeve, pa tek onda temeljito okupati biljku od korijena do vrha, tako da se oprska svaka i najmanja grančica. Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 supnjeva C. U tu svrhu najčešće se koristi crveno ulje. Ono smanjuje i do 50 posto prskanja u vrijeme vegetacije.

Kako su sredstva za zaštitu skupa, riječ je kako o uštedi, tako i o konkretnoj koristi za vinograd ili voćnjak, jer bolja je zaštita od štetnika i bolesti, a osjetno se smanjuje uporaba otrovnih tvari u insekticidima jer je crveno ulje ekološko sredstvo. Ono se sastoji od rafiniranog parafinskog mineralnog ulja kome je pridodan bakarni spoj, a djeluje kontaktno i protektivno. Ima širok spektar djelovanja za suzbijanje uzročnika bolesti voćaka, vinove loze i povrća. Koristi se i za premazivanje rana nakon rezidbe.

Na jabučastom voću smije se koristiti do početka cvatnje, a na koštičavom voću samo za mirovanja vegetacije. Brojne rane na voćki i trsu, kroz koje se u proljeće uvlače štetnici i bolesti treba zatvoriti slojem ulja koje se sastoji od neotrovnog parafinskog ulja i bakarnog oksida. Tako je crveno ulje tijekom uporabe zimi jednako djelotvorno kao i jaki insekticid, ali je ekološki bezopasno. Zato se uljem treba prekriti svaki dio stabla voćke ili trsa, doslovce ih okupati. Na trsu i stablu voćke zimi nastanu brojne rane od vjetra i škara za orezivanje, a to su mjesta u koje se mogu uvući ličinke štetnika. Kada grane prekrijemo tankim slojem crvenog ulja, ono te štetnike uguši.

Slično djeluje i na biljne bolesti. Tanki sloj ulja obavija pupove i ne dopušta miceliju da prodre kroz spore u mladi pup. Prvo prskanje se preporučuje krajem veljače, a drugo polovicom ožujka, jer su u tom razdoblju štetnici u najosjetljivijem stadiju razvoja. Ako uništimo uzročnike i štetnike u stadiju dok se još nisu razvili i one koji su preživjeli od protekle godine, prevenirat ćemo njihovu pojavu u predstojećoj sezoni.

To se posebno odnosi na preventivu maslinika koje napada uz ostalo i štitasta uš i gljiva čađavica, a agrume štitasta uš. Dakle, zimsko prskanje crvenim uljem izuzetno je korisno, ali uz napomenu da se mora provoditi točno prema uputi stručnjaka i proizvođača.

3 Komentari

  1. Kakva je razlika između crvenog i plavog ulja? I zašto se ta ulja ne smiju mješati i kaj bi se dogodilo na voćki ako bi se pošpricalo.Lp.

  2. Razlika je u bakru. Ja imam 4 ha sveukupno vinograda i voćnjaka. Uvijek sam trošio Crveno ulje osim kad ga ono nije bilo neko vrijeme i tada sam uzimao Modro ulje. Ono što sam ja primjetio je kad padne i mala kišica Modro ulje mi se odmah spere s grana pa moram ponovno pošpricati. Crveno ulje koristim već jako dugo i pokazalo mi se daleko bolje jer kada krene vegetacija vidim da nema štetnika ni bolesti. Lp.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.