Prskanje crvenim uljem

28916

Zimsko prskanje vinograda i voćnjaka važno jer prevenira pojavu nekih bolesti i štetnika u tijeku vegetacije, a provodi se pred početak vegetacije.

crveno ulje

Prije prskanja treba orezati voćke i ukloniti suhe grane, mahovinu i lišajeve, pa tek onda temeljito okupati biljku od korijena do vrha, tako da se oprska svaka i najmanja grančica. Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 supnjeva C. U tu svrhu najčešće se koristi crveno ulje. Ono smanjuje i do 50 posto prskanja u vrijeme vegetacije.

Kako su sredstva za zaštitu skupa, riječ je kako o uštedi, tako i o konkretnoj koristi za vinograd ili voćnjak, jer bolja je zaštita od štetnika i bolesti, a osjetno se smanjuje uporaba otrovnih tvari u insekticidima jer je crveno ulje ekološko sredstvo. Ono se sastoji od rafiniranog parafinskog mineralnog ulja kome je pridodan bakarni spoj, a djeluje kontaktno i protektivno. Ima širok spektar djelovanja za suzbijanje uzročnika bolesti voćaka, vinove loze i povrća. Koristi se i za premazivanje rana nakon rezidbe.

Na jabučastom voću smije se koristiti do početka cvatnje, a na koštičavom voću samo za mirovanja vegetacije. Brojne rane na voćki i trsu, kroz koje se u proljeće uvlače štetnici i bolesti treba zatvoriti slojem ulja koje se sastoji od neotrovnog parafinskog ulja i bakarnog oksida. Tako je crveno ulje tijekom uporabe zimi jednako djelotvorno kao i jaki insekticid, ali je ekološki bezopasno. Zato se uljem treba prekriti svaki dio stabla voćke ili trsa, doslovce ih okupati. Na trsu i stablu voćke zimi nastanu brojne rane od vjetra i škara za orezivanje, a to su mjesta u koje se mogu uvući ličinke štetnika. Kada grane prekrijemo tankim slojem crvenog ulja, ono te štetnike uguši.

Slično djeluje i na biljne bolesti. Tanki sloj ulja obavija pupove i ne dopušta miceliju da prodre kroz spore u mladi pup. Prvo prskanje se preporučuje krajem veljače, a drugo polovicom ožujka, jer su u tom razdoblju štetnici u najosjetljivijem stadiju razvoja. Ako uništimo uzročnike i štetnike u stadiju dok se još nisu razvili i one koji su preživjeli od protekle godine, prevenirat ćemo njihovu pojavu u predstojećoj sezoni.

To se posebno odnosi na preventivu maslinika koje napada uz ostalo i štitasta uš i gljiva čađavica, a agrume štitasta uš. Dakle, zimsko prskanje crvenim uljem izuzetno je korisno, ali uz napomenu da se mora provoditi točno prema uputi stručnjaka i proizvođača.

7 Komentari

  1. Kakva je razlika između crvenog i plavog ulja? I zašto se ta ulja ne smiju mješati i kaj bi se dogodilo na voćki ako bi se pošpricalo.Lp.

  2. Razlika je u bakru. Ja imam 4 ha sveukupno vinograda i voćnjaka. Uvijek sam trošio Crveno ulje osim kad ga ono nije bilo neko vrijeme i tada sam uzimao Modro ulje. Ono što sam ja primjetio je kad padne i mala kišica Modro ulje mi se odmah spere s grana pa moram ponovno pošpricati. Crveno ulje koristim već jako dugo i pokazalo mi se daleko bolje jer kada krene vegetacija vidim da nema štetnika ni bolesti. Lp.

  3. Jabuka,višnja,kruška su počele lagano već razvijati listiće,a šljiva “stenli” već počela cvjetati.Zanima me dali se smije pošpricati crvenim uljem.lp.

  4. Molim vas za savjet,
    Kada i koliko puta je potrebno šprica ti ljesku u Gorskom Kotaru (obzirom na hladnoću)
    Zahvaljujem i L. P.

  5. Molim Vas, koliki je rok trajanja crvenog i modrog ulja,
    s obzirom na porast dnevne temperature (15.01.22)danju 12 deg nakon zapada 7 deg C
    je li pametno započeti zaštitu loze, masline, mandarine, badema…..
    Koji su fungucidi korisni za tretiranje zemlje ispod voćki
    hvala
    darko

  6. Pozdrav prskala sma pred 20tak dana sa crvenim uljem masline
    Da li mogu sada koristiti list masline za čaj ili je stetno za konzumaciju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.