Uzgoj prepelica

38828

Prepelica je koka selica iz Sredozemlja i Afrike, a u naše krajeve dolazi u travnju i svibnju, a odlazi u rujnu. Spadaju u red ptica Galliformes, vrsta pučpura prepelica (Coturnix coturnix) nastanjuje gotovo cijelu Europu.

prepelica

Dobile su imena prema području prebivanja (japanska, europska, afrička, australska). U Istri je naseljena virdžinijska prepelica (Coturnix virginiana) koja voli topliju klimu. Godišnje nesu 250-360 jaja, mase 7-14 grama. Masa 6 mjeseci stare prepelice je 150-190 grama. Prepelica je spolno zrela sa 40 dana starosti (mase 100-110 grama). To su male ptice osjetljive na hladnoću i kod gradnje objekta za uzgoj prepelica, nužna je dobra termoizolacija. Obitelj čini jedan mužjak i 2-5 ženki. Mužjaci se mogu držati pojedinačno i skupno, a ženke samo skupno. Kavezi za obitelji su dimenzija 40 x 25 x 25 cm, a za 25 ptica treba 70 x 70 x 30 cm prostora.

Inkubacija jaja prepelica

Jaja prepelica treba skupljati i po potrebi dezinficirati ako su bila zamazana (sredstvo za dezinfekciju kupite u veterinarskoj ili poljoprivrednoj ljekarni i tražite savjet za primjenu). U umjetnom uzgoju kada želimo pronesak, dajemo im kompletnu krmnu smjesu sa 24-26% sirovih bjelančevina. Prije stavljanja jaja u inkubator, čuvajte ih na temperaturu 13-15ş C i vlazi 80%, najduže do 7 dana. Oplođenost jaja prepelica kreće se oko 82%, a valivost 50-74%. Inkubacija jaja traje kod hibridnih prepelica 17 dana, a kod prepelice pučpure do 20 dana. Jaja se trebaju okretati u inkubatoru do 15. dana inkubacije (automatski inkubator okreće jaja sam) i hladiti ukupno 5-10 minuta dnevno. Jaja hladite od 8. dana, tako da otvorite poklopac ili vrata inkubatora na 2-3 minute 2-3 puta dnevno i u to vrijeme isključite inkubator iz struje. Zadnja tri dana nije potrebno okretati. Jaja se hlade do zadnjeg dana, do valenja. Počnite s hlađenjem u trajanju oko 2-3 minute i produžavajte vrijeme hlađenja do 5-7 minuta 2-3 puta dnevno zadnjih dana inkubacije. Kad se prepelice počnu valiti, možete ljusku jaja špricati toplom vodom, da lakše pilići izađu iz jajeta.

Kavezno držanje

Za mlade prepelice u kaveznom uzgoju, osim pojilica smještenih unutar odgajališta (kaveza), prvih dana preporučuje se staviti dodatne izvore vode (npr. plitke posudice u koje stavite kamen, da pilići ne prevrnu posudice i vodu u njima i da se ne namoče). Jednodnevne prepelice nemaju stalnu termoregulaciju. Previsoke ili preniske temperature prvih dana uzgoja uzrokuju manji prirast i povećano uginuće. Kad se osuši perje jednodnevnim prepelicama, stavite ih u zagrijani prostor odgajališta (kaveza).

Najpovoljnija prihvatna temperatura je između 36 i 37⁰C. Nakon 2-3 dana postupno snižavajte temperaturu, tako da krajem prvog tjedna uzgoja temperatura iznosi 35⁰C. Svaki tjedan smanjujte temperaturu za 3-4⁰C, tako da krajem petoga tjedna iznosi od 19-22⁰C. Prvih dana uzgoja provjeravajte temperaturu u kavezu običnim sobnim termometrom. Ponašanje peradi najbolji je pokazatelj uvjeta u kavezu. Treba naglasiti da gotovo svaka skupina peradi zahtijeva ponešto drukčiji temperaturni režim. Prepelice iz prvih legla i iz manjih jaja, lakše su pa im je potrebna viša temperatura od onih koje potječu iz kasnijeg razdoblja nesenja iz krupnih jaja.

Na relativnu vlažnost prepelice su manje osjetljive, relativna vlaga može biti od 45-70 posto. U prvom tjednu uzgoja, preporučuje se držati do 200 malih prepelica po m2. Tu gustoću treba smanjivati kako prepelice rastu, pa od trećeg tjedna je preporuka držati 100 pilića po m˛ podne površine. Gustoća držanja pilića za tov i za proizvodnju jaja za konzum je 80-100 pilića po m˛, a kod rasplodnog jata 40-50 pilića po m˛ podne površine. U intenzivnim uzgojima naseljenost može biti i veća od preporučenih normativa. Na osnovu brojnih istraživanja, preporučuje se 23 sata svjetla u prva dva tjedna starosti pilića, a zatim 14-18 sati. Osim dužine svjetlosnog dana, važna je i boja svjetla. Prepelice uzgojene i držane pod crvenim i bijelim svjetlom brže su spolno zrele i imaju bolju proizvodnju od pilića uzgojenih i držanih pod plavim ili zelenim svjetlom, bez obzira na jačinu svjetla. Crveno svjetlo sprječava kanibalizam (kljucanje pilića međusobno i ranjavanje). Kad prepelice dobiju perje, može ih se prestati grijati jer one grijane ranije počnu nositi jaja, ali su jaja sitnija i takve koke ranije se izlučuju iz proizvodnje jaja.

Uzgoj podmlatka

Neka Vas ne zabrinjava ako pilići prva dva dana ne jedu, priroda je uredila organizam peradi tako da zalihu potrebne energije za metaboličke procese pile dobiva iz vlastite žumanjčane vreće. Najosjetljivije u cijelom proizvodnom ciklusu je uzgoj podmlatka. Cilj je othraniti zdrave prepelice uz što manje gubitka. Samo dobro uzgojene prepelice mogu u proizvodnji očitovati sav genetski potencijal koji su naslijedile od roditelja. U prvoj fazi najbitnija je selekcija pri stavljanju u odgajalište. Treba izlučiti sve deformirane i presitne životinje (lomovi nogu, pera, deformiteti, zaostala žumanjčana vrećica na anusu).

Odvajanje po spolovima (seksiranje) je moguće odmah po valenju na osnovu rudimentiranog muškog spolnog organa. Prema vanjskom izgledu moguće je razlikovati spol tek nakon trećeg tjedna života (boja perja, veličina, glasanje). Muški imaju po vratu i prsima tamnije boje perja (boja cimeta na podvratku i iznad očiju). Glasaju se nalik udaranju kastanjetama. Nakon spolne dozrelosti, sjemenovod mužjaka s vanjske strane završava crvenkastim mjehurom veličine lješnjaka. Na pritisak, iz mjehura poteče sperma. Muški su mase od 100 do 130g. Jako su agresivni, sukobljuju se s drugim mužjacima u jatu, gdje često slabiji bude ozlijeđen ili ugine. Ženke su po vratu i prsima svijetle boje, sa značajnom crvenom pigmentacijom perja. Krupnije su i teže od mužjaka (120 do 160 g). Za sigurno odvajanje spolova, potrebno je jako veliko iskustvo.

Hranidba prepelica

Preporučuje se kupiti gotovu hranu za prepelice kod nekog proizvođača stočne hrane. Kad ne možemo nabaviti gotovu smjesu za prepelice, kao kvalitetna zamjena može se u prvoj fazi koristiti starter za puriće, a kasnije starter za piliće. Uz starter prvi tjedan dajte prepelicama tvrdo kuhano kokošje žumance, a kasnije tvrdo kuhano sjeckano cijelo kokošje jaje. Kao prirodni vitaminski dodatak preporučuje se pivski kvasac kao izvor B vitamina i zelena sjeckana masa, koja se može dodati od petog dana starosti prepelica. Odrasle prepelice možete držati u slobodnom uzgoju, na travi, ali obavezno ih ogradite i pazite na predatore (mačke, štakori, psi, lisice, ptice grabljivice).

Dajte prepelicama žitarice koje imate na svom imanju uz dodatak lucerne i zelenih svježih trava, malo pijeska za perušanje i sitnih kamenčića i pepela kao izvor kalcija za jaja. Vole jesti pšenicu, malo zrnje žitarica, sjeme prosa, djetelinu, maslačak, špinat, sjeme korova, insekte, male crve, larve, bube, gusjenice, stonoge, orašaste plodove. Mogu biti korisni u ekološkoj proizvodnji voća, jer na prirodan način, bez upotrebe kemijskih sredstava uništavaju korov i insekte. Omnivore su (svejedi) kao i većina koka. Problem je kod smjesa koje radimo sami, odrediti količinu i omjer sastojaka, da ne bi izazvali proljev kod malih prepelica. Prepelice su ptice s najintenzivnijom probavom. Brzo rastu, imaju visoku produktivnost te potrebu za energijom, pa su im potrebe za hranom, bjelančevinama, mineralima i vitaminima veće nego kod ostalih ptica.

2 Komentari

  1. Zovem se Milorad.Imam 62 godine,zivim u Kumanovu,Makedonija.Prepelice gajim i izvodim u ikubatoru vise godina .Pre 5 dana ispilili se zadnji.Od 130 jaja u zivotu su 87 kom.Cuvam ih u kafezu na 6 spratova.1,2×0,7×0,3 sa fijokama a na podu imaju cincanu mrezu.Na spratu imam 23_28 kom.Sledeci put saljem sliku.Uzeo sam pre 1,5 meseca jaja gigant prepelice,iz Bugarske.Od ~50 jaja mojom greskom izveli,ostali do danas 23 komada, sve su bele boje i zaista napreduju.Nisam merio ali mislim da imaju preko 200 gr.U nameri sam graditi volijeru za uzgoj fazana.Pozdrav

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.