12.7 C
Zagreb
23 . ožujak 2025
Savjeti

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Što uraditi u voćnjacima i vinogradima nakon niskih temperatura?

Niske temperature, koncem travnja, na području Hercegovine pričinile su veće štete na mnogim poljoprivrednim kulturama. Vidljivo je smrzavanje na krumpiru kod povrtlara, koji nisu...

Sirutka – lijek za jetru

Sirutka je nusproizvod koji se dobiva tijekom proizvodnje sira. Kad mlijeko koagulira, razdvaja se u čvrsti dio (sir) i tekući dio (sirutka). Ovisno o...

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Podjela sireva

Brojni zapisi i pronalasci koji datiraju iz vremena poslije Krista već sadrže detaljnije opise proizvodnje sira i grušanja mlijeka, ne samo spontanim načinom, već...

Hladniji dani donose više problema sa miševima i štakorima

Osim nelagode, miševi i ostali glodavci mogu izazvati neprocjenjive štete u domaćinstvima. Prije svega nastanjuju skladišta hrane (zalihe žita i ostale namirnice) koju zagađuju...

Kada orezivati ruže?

Glavna rezidba ruža se ne obavlja tijekom jeseni, odnosno, početkom zime nego rano u proljeće, što znači početkom ožujka ili travnja prije nego što...

Čaj od đumbira

Đumbir (Zingiber officinale) je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom koji se koristi u ljekovite svrhe. Kinezi ga preko 2500 godina koriste svježeg,...

Postupnost/stupnjevitost sušenja

Brzina sušenja ovisi o brojnim parametrima (temperaturi zraka, brzini strujanja, relativnoj vlažnosti i dr.). Osnovni zahtjev o kojem je potrebno voditi računa kod sušenja...

Kako proizvesti travaricu?

Travarice spadaju u specijalne rakije koje se dobivaju maceracijom aromatičnog i ljekovitog bilja u rakiji. Travarice se kao i likeri tradicionalno proizvode u mnogim...

Odabir božićnog drvca

Svi mi znamo kako pravog Božića nema bez pomno odabranog božićnog drvca. Ustvari, sama gužva i žurba oko kupnje darova te ponovno okupljanje svih...

Slavonski kulen

Na spomen domaćih mesnih specijaliteta mnogi će prvo pomisliti na slavonski kulen. S pravom! Proizvodnja domaćeg kulena zimi, u sezoni svinjokolja, duboko je ukorijenjena u...

Proizvodnja svježeg sira

Sirovo kravlje mlijeko se nakon mužnje hladi na sobnu temperaturu na kojoj započinje proces zakiseljavanja. U slučajevima kad nije moguće započeti proizvodnju odmah nakon mužnje,...

Znate li zapravo koje su karakteristike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Mnogi ga imaju, mnogi ga kupuju, brojni ga koriste, ali znamo li zapravo što je točno ekstra djevičansko maslinovo ulje (EVOO – Extra Virgin...

Sve što trebate znati o ARKOD-u

U ovom tekstu upoznat ćemo vas sa mogućnostima i načinom uporabe ARKOD je evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta koja se vodi za čitavo područje RH....