Zanimljivosti o komarcima

106

U svijetu je poznato oko 3000 vrsta komaraca. Od tog broja kod nas je prisutan manji broj vrsta (oko 20) među kojima su najznačajniji predstavnici rodova Anopheles, Aedes i Culex.

Osobina komaraca da sišu krv (ženke) na nekoliko domaćina pogoduje prijenosu različitih mikroorganizama koji žive u krvi. Čak i kad ne sišu krv svojom prisutnošću a posebno zujanjem narušavaju mir i spokoj ljudi. Vrste roda Anopheles prenose uzročnika malarije-bolest koja je uz AIDS najvažnija zarazna bolest od koje godišnje obolijeva 200-300 miliona ljudi, a umire oko milijun.Vrsta Aedes albopictus prenosi više virusa opasnih čovjeku, a među njima i virus dengue i žute groznice.

Ova je vrsta prisutna u Italiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Komarci su najaktivniji u sumrak ili rano ujutro. Preko dana miruju u svojim skloništima, u različitom raslinju u blizini bara ili vodotoka. Životni vijek komarca tijekom ljeta traje 1-2 mjeseca, a u nepovoljnim uvjetima i dulje. Tijekom prezimljavanja odrasli komarci žive i do pola godine.

Suzbijanje komaraca mora se provoditi sustavno na određenom području. U područjima gdje ima više komaraca provode se akcije suzbijanja koje su usmjerena na suzbijanje ličinki i odraslih. Ličinke se suzbijaju tzv. larvicidima kojima se tretiraju vodene površine. Odrasle jedinke suzbijaju se različitim kemijskim pripravcima, najčešće iz različitih letjelica, a suzbijanje se može obaviti i sa zemlje uz primjenu posebne aparature.

U onim područjima gdje se ne provodi suzbijanje komaraca, koriste se različiti pripravci pomoću kojih se pokušava smanjiti njihova brojnost, ali i negativno djelovanje na ljude. Najčešće se koriste različiti repelenti koji na neki način tjeraju komarce.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.