Povrtlarstvo

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Sve što trebate znati o sadnji rajčice

Za sadnju rajčice u vrtu se iskopaju rupe dubine cca 30 – 40 centimetara. Razmak između redova treba biti 80 cm, a u redu...

Zaštita paprike od bolesti i štetnika

Papriku u tijeku vegetacije mogu napasti brojne bolesti, od kojih ne možemo ni jednu izdvojiti kao ekonomski štetnu.Ipak neke od bolesti valja istaći da...

Čuvanje ubranog povrća

Glavni faktori kvarenja kvalitete svježeg povrća i voća kod čuvanja su proces disanja i stvaranje plina etilena.Nakon berbe plodovi povrća i voća - mada...

Borba protiv plamenjače u povrću

Potrebno je obaviti zaštitu povrća na otvorenom uzgoju (krumpir,rajčica, paprika, krastavci, tikvice, lubenice, kupusnjače) zbog izuzetno povoljnih uvjeta za razvoj i mogućnosti infekcije plamenjačama.Za...

Rezidba plasteničkog krastavca

Krastavci su interesantni u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru jer brzo rastu i mogu početi roditi za 60-70 dana po sjetvi.Proizvodnja krastavaca ovisno o...

Mrkva – sadnja i njega

Gredice u kojima će biti obavljeno sijanje moraju biti povišene oko 10-15 cm u odnosu na zemljište. Posebnu pozornost skrenite i na drobljenje zemlje...

Rana sjetva graška

Graškov korijen je vretenast, dobro razgranat i prodire duboko u tlo. Zanimljivo je napomenuti da graškov korijen prodire u tlo do dubine 1,5 m.Visina...

Cvjetni štitasti moljac rajčice i paprike

Cvjetnoga štitastog moljaca potrebno je suzbijati već u početku zaraze.Bijela mušica ima 10-12 generacija godišnje, osobito u zaštićenom prostoru gdje se tijekom cijele godine...

Tikve i tikvice

Posljednjih godina sve više u uzgoju je zastupljen uzgoj tikava, kako za stočnu hranu tako i za ulje i prehranu, a ništa manje ne...

Endivija, salata od jeseni do proljeća

Lisnato povrće kao endiviju možemo uzgajati od rane jeseni pa sve do ranog proljeća. Tu nam mogućnost pruža iz razloga što je endivija skromnih...

Kokošje gnojivo u gnojidbi povrća

Kokošje gnojivo je uistinu jako i zbog toga se obično u povrtnjacima daje prednost goveđem stajskom gnoju.Međutim, gnoj peradi je veoma bogat hranjivim tvarima...

Matovilac, prava zamjena za salatu

Matovilac se najviše koristi kao svježa zimska salata. Često se kombinira s krumpirom, pa predstavlja kompletan obrok. Matovilac ima veću prehrambenu vrijednost od salate,...

Čuvanje krumpira

Svima nam je dobro poznato kako se kod skladištenja krumpira redovito pojavljuju i određeni gubici. Oni se ustvari podrazumijevaju te se toleriraju gubici do...

Početničke greške uzgajivača povrća

Svejedno jeste li početnici ili već iskusni vrtlari, svi povremeno griješe, jer na greškama se i najbolje uči, ali ako se netko kontinuirano educira...