Povrtlarstvo

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Gnojidba blitve i špinata

Tijekom jeseni naši vrtlari gotovo tradicionalno obavljaju sjetvu povrća, prije svega blitve i špinata. Međutim, često se postavlja pitanje na koji način izvršiti gnojidbu...

Agrotehnika proizvodnje matovilca

Matovilac se pojavljuje kao zimska ili rana proljetna kultura, ne previše rasprostranjena. Za ishranu se više koristi u zapadnijim područjima. Prema sadržaju hranjivih tvari nije...

Sve o proizvodnji crvenog luka

Proizvodnja crvenoga luka za industrijsku preradu daje visoki urod lukovica dobrih za preradu, jer imaju relativno visok sadržaj suhe tvari, pa se manje troši...

Proizvodnja paprike

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću presadnica. U ovisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje. Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru...

Gnojidba mahunastog povrća

Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima...

Žuta kukuruzna ili pamukova sovica

U svijetu se žuta kukuruzna ili pamukova sovica svrstava među najopasnije štetnike pamuka i kukuruza. Značajne štete sovica pravi i na duhanu, ali i...

Rabarbara

Izvorna vrsta rabarbare se kod nas malo uzgaja. Uzgojni oblici su mješanci izvorne vrste s Rheum rtiaponticum i Rheum rhabarbarum. Višegodišnja je trajnica i ima...

Povrtnjak zimi

Približavanjem toplijeg vremena u povrtnjaku se lagano intenziviraju radovi. To se posebice odnosi na sjetvu u zaštićeni prostor s ciljem proizvodnje prijesadnica koje se nakon...

Štete od puževa

Puževi u pojedinim godinama mogu nanijeti velike štete, posebno povrću. Hrane se svim vrstama povrća, osim lukom i češnjakom. Najveće štete su za vlažna vremena,...

Rikula, zeleno blago naših predaka

Rikula, rukola, rikola ili riga je ustvari brzorastuća salata koja je često znala krasiti vrtove naših baka. Iako je njen uzgoj vrlo cijenjen u...

Uzgoj hrena

Hren je jaka biljka debelog, mesnatog, razgranatog korijenja i podzemnih izdanaka. Biljci je potrebno puno mjesta, pa joj položaj treba posebno pažljivo odabrati. Cvjetovi su...

Čuvanje luka i češnjaka tijekom zime

Luk i češnjak, posve zreo i suh (vlažan i nezreo odvojite i što prije potrošite) najbolje se zimi čuva u suhom, zračnom i hladnom...

Prašak za pecivo i sirutka za zdrav vrt

Komercijalna sredstva za zaštitu biljaka nerado se koriste na malim okućnicama i kod hobi proizvođača povrća, jer su puna kemije, osim štetnih potamane i...

Kokošje gnojivo u gnojidbi povrća

Kokošje gnojivo je uistinu jako i zbog toga se obično u povrtnjacima daje prednost goveđem stajskom gnoju. Međutim, gnoj peradi je veoma bogat hranjivim tvarima...