-4.2 C
Zagreb
23 . studeni 2025
Povrtlarstvo

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Suzbijanje crvenog pauka u zaštićenim prostorima

Crveni pauk ubraja se u grinje - Acarina i jedan je od značajnijih štetnika povrća u zaštićenim prostorima. Odrasli su veoma nježni, ovalnog gotovo prozirnog...

Jesenska priprema vrta za zimu i proljeće

Ekološki pristup vrtlarenju, koji uključuje prirodna gnojiva i prirodna sredstava za zaštitu biljaka, ispravan je način za uzgoj zdravog voća i povrća. Uz pravilnu njegu...

Tikve i tikvice

Posljednjih godina sve više u uzgoju je zastupljen uzgoj tikava, kako za stočnu hranu tako i za ulje i prehranu, a ništa manje ne...

Crna rotkva – obilje vitamina

Rotkva je stara povrtlarska kultura, što potvrđuju i slike pronađene u hramovima drevnih Egipćana. Njena je ljekovitost neupitna a još su je stari Grci...

Matovilac, prava zamjena za salatu

Matovilac se najviše koristi kao svježa zimska salata. Često se kombinira s krumpirom, pa predstavlja kompletan obrok. Matovilac ima veću prehrambenu vrijednost od salate,...

Čuvanje krumpira

Svima nam je dobro poznato kako se kod skladištenja krumpira redovito pojavljuju i određeni gubici. Oni se ustvari podrazumijevaju te se toleriraju gubici do...

Berba i skladištenje mrkve

Mrkva je tehnološki zrela i spremna za vađenje kada u korijenu završava proces nakupljanja asimilata. Vrhovi lišća tada počinju žutjeti. Mrkva za konzumiranje može se...

Početničke greške uzgajivača povrća

Svejedno jeste li početnici ili već iskusni vrtlari, svi povremeno griješe, jer na greškama se i najbolje uči, ali ako se netko kontinuirano educira...

Međuredna kultivacija mrkve

Međuredna kultivacija mrkve ima višestruku ulogu; prozračivanje tla, mehaničko uništavanje korova, nagrtanje (da se izbjegne pojava „zelene glave“) te prihrana. Jedan od uobičajenih i redovnih...

Koncentrična pjegavost krumpira

Bolest je bila karakteristična za toplije krajeve no iznimno visoke temperature tijekom vegetacije uzrokuju sve veću pojavu i problematiku u rješavanju ove bolesti i...

Uzgoj špinata

Špinat dospijeva u tehnološku zriobu za 40 do 50 dana od nicanja. Bez ikakvih problema daje više od 10 t zelene mase, a placa se...

Gnojidba cvjetače

Cvjetači treba osigurati mnogo hranjivih tvari tijekom cijele vegetacije, a posebice u stadiju oblikovanja „glavica“ i to 25 – 35 dana, kad biljka uzima...

Krumpirov moljac

Krumpirov moljac je mali leptirić raspona krila 10-15 mm. Krila su svijetlosmeđe obojena. Gusjenica je u početku bjeličasta a kasnije poprima svijetloružičastu boju. Gusjenica naraste...

Sve o uzgoju batata

Prema petogodišnjim istraživanjima, batat se može uzgajati u kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske. Najbolje prinose daje na ocjeditim pjeskovito-ilovastim tlima i slabo skeletnim tlima...