Naklijavanje krumpira prije sadnje
S naklijavanjem bi trebalo početi barem 40 dana pred sadnju i u tu svrhu treba koristiti suhe, čiste i osvijetljene prostorije.
U novije vrijeme se...
Puževi i njihovo suzbijanje u povrtlarstvu
Puževi u pojedinim godinama mogu nanijeti velike štete,posebno povrću. Hrane se svim vrstama povrća,osim lukom i češnjakom.
Najveće štete su za vlažna vremena,posebice noću. Istraživanja...
Zaštita paprike od bolesti i štetnika
Papriku u tijeku vegetacije mogu napasti brojne bolesti, od kojih ne možemo ni jednu izdvojiti kao ekonomski štetnu.
Ipak neke od bolesti valja istaći da...
Čuvanje ubranog povrća
Glavni faktori kvarenja kvalitete svježeg povrća i voća kod čuvanja su proces disanja i stvaranje plina etilena.
Nakon berbe plodovi povrća i voća - mada...
Borba protiv plamenjače u povrću
Potrebno je obaviti zaštitu povrća na otvorenom uzgoju (krumpir,rajčica, paprika, krastavci, tikvice, lubenice, kupusnjače) zbog izuzetno povoljnih uvjeta za razvoj i mogućnosti infekcije plamenjačama.
Za...
Rezidba plasteničkog krastavca
Krastavci su interesantni u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru jer brzo rastu i mogu početi roditi za 60-70 dana po sjetvi.
Proizvodnja krastavaca ovisno o...
Rana sjetva graška
Graškov korijen je vretenast, dobro razgranat i prodire duboko u tlo. Zanimljivo je napomenuti da graškov korijen prodire u tlo do dubine 1,5 m.
Visina...
Cvjetni štitasti moljac rajčice i paprike
Cvjetnoga štitastog moljaca potrebno je suzbijati već u početku zaraze.
Bijela mušica ima 10-12 generacija godišnje, osobito u zaštićenom prostoru gdje se tijekom cijele godine...





