Uzgoj komorača

4307

Stabljika komorača je šuplja i razgranata, s perastim tamnocrvenim duboko urezanim listovima.

komorac

Stabljika obično može narasti 100-120 cm u visinu, a u tehnološkoj zriobi ona formira krupnu, čvrstu i ovalno spljoštenu lukovicu. S druge strane, komorač ima dobro razvijen i razgranat vretenasti korijen. Plod je rebrasti kalavac s dvije sjemenke.

Okus mu je sladak a cijela biljka širi karakterističan začinski miris. Biljka obiluje mineralima (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo), premda nije zanemariv ni sadržaj eteričnih ulja, bjelančevina, šećera, masti kao i vitaminima. Zbog svega toga odličan je dodatak salatama, umacima i janjetini, varivima i preljevima. A dodavanje komorača namirnicama neće značajnije povećati kalorijski izračun jer se u jelo stavlja u malim količinama. Spomenimo kako u 100 grama sjemenki ima oko 340 kalorija, listića oko 280 dok sušeni krije 250 kalorija.

Komorač se obično uzgaja nakon kultura obilno gnojenih organskim gnojivima. Uzgoj u monokulturi nipošto ne podnosi pa na istu površinu ponovno dolazi tek nakon 3 do 4 godine. U kontinentalnom podneblju komorač se uzgaja kao jesenska kultura što znači da se sije u lipnju a bere u listopadu ili studenome.

Može se sijati direktno ili se pak uzgaja iz presadnica, što je puno i sigurnije. Naime, sjeme komorača nejednolično niče pa se preporuča proizvodnja presadnica, za što nam je potrebno između 30 i 40 dana. U nešto toplijem klimatu i priobalnom području prednost se uvijek daje jesenskom i zimskom uzgoju. U tu svrhu komorač se sije u kolovozu a bere tijekom cijele zime.

Sjetva se obavlja na međuredni razmak od 50 cm dok razmak u redu treba iznositi 6-8 cm. Kada se posijane biljke malo razviju, vrši se njihovo prorjeđivanje na razmak od 15-20 cm (biljka od biljke). Kada se sade presadnice, onda se odmah prakticira sadnja na razmak 50 x 15-20 cm.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.