Zaštita nasada lijeske od štetnika i bolesti

6583

Nasadi lijeske se mogu uspješno štititi sa relativno malim brojem prskanja. Nedovoljna zaštita, međutim, može permanentno iz godine u godinu dovesti do potpunog gubitka roda uslijed kombiniranog štetnog djelovanja štetnika i u vezi sa njima pojačanom pojavom gljivičnih oboljenja zbog nastalih povreda.

lijeska

Kao i kod voćnih vrsta, zbog mogućnosti infekcija grana, pojave rak rane, bakterijskih i gljivičnih oboljenja lišća, mogućnost pojava i širenja truleži korijena, pored programa prskanja neophodna je i određena higijena lijeske. Ona se najčešće sastoji u uklanjanju suhih grana, zaraženog lišća, spriječavanju pretjeranog vlaženja zemljišta, uništavanju korova itd.

Radi zaštite lijeske od bolesti i štetnika potrebno je izvršiti 5-7 prskanja godišnje.

I – prskanje obavlja se krajem zime uz primjenu 0.5% fobidol ulja ili 0.5% oleadijazinona u cilju zaštite od mrazovca i štitastih ušiju.

II – prskanje se obavlja u vremenu razvoja prvih listova i cvijetova uz primjenu jednog od sljedećih fungicida: jednopostotni bakarno vapno, 0.3% ortocida, 0.3% cineba ili 1% Dorosala u cilju spriječavanja pojave monilije, bakterioze i aktrantoze.

III – prskanje se obavlja 10 do 12 dana poslije drugog prskanja uz upotrebu istih fungicida, a protiv istih gljivičnih i bakterijskih bolesti.

IV – prskanje se obavlja 10 do 12 dana poslije trećeg prskanja sa istim fungicidima i protiv istih bolesti. Ovo prskanje se može izostaviti u sušnim godinama ali ga jeneophodno obaviti u vlažnim godinama.

V – prskanje se obavlja početkom ili sredinom svibnja uz primjenu jednog od akaricida: 0.15% Keltona, 0.1% Neurena i 0.06% Omita.

VI – prskanje se obavlja sredinom svibnja uz primjenu o.1% Parationa ili 1.0% Thiodana, kojima se može dodati jedan od akaricida (0.15% Keltona, 0.1% Neurena i 0.06% Omita) u cilju suzbijanja crvljivosti lješnjaka.

VII – prskanje se obavlja 10 do 14 dana poslije šestog prskanja uz primjenu 0.1% Parationa ili 0.15 Thodana a u cilju suzbijanja crvljivosti plodova.

U prvoj i drugoj godini poslije sadnje neophodna su prva tri prskanja a od treće godine pa nadalje moraju se obavljati sva predviđena prskanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.