Žilavka
Podrijetlo joj je nepoznato. Smatra se hercegovačkom autohtonom sortom, gdje se odavna uzgaja, a spominje se još u 14. stoljeću.
Ne uzgaja se nigdje izvan granica...
Kujundžuša
Podrijetlo sorte nije sa sigurnošću utvrđeno, ali se smatra autohtonom sortom imotskog područja. Prema usmenoj predaji, nađena je u selu Ivanbegovina (pokraj Imotskog).
Navodno se...
Prorjeđivanje grozdova i listova vinove loze
Prorjeđivanje grozdova se obavlja ili prije cvatnje ili u fazi porasta bobica.
Svrha mu je rasterećenje trsa od preobilnog roda. Povećava se krupnoća ostavljenih grozdova...
Održavanje vinograda bez obrade tla
Održavanje vinograda bez ikakve obrade već je u širokoj stranoj i domaćoj vinogradarskoj praksi dalo dobre rezultate. U takvim vinogradima gnoji se površinski, a...
Lozin zeleni cvrčak
Lozin zeleni cvrčak (lat. Empoasca vitis) je važan i gotovo redoviti štetnik vinove loze prvenstveno u Istri, a povremeno se javlja i na dalmatinskim...
O pepelnici vinove loze treba voditi brigu od početka vegetacije
Pepelnicu vinove loze kao značajan fitopatološki problem vezalo se uz vinograde mediteranske regije sve do proteklih nekoliko godina. Danas ona u mnogim vinogorjima kontinentalne...
Lozin trips
Lozin trips (lat. Drepanothrips reuteri) je sve češći štetnik u vinogradima kako u obalnom tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Štetnik napada mlade izboje, lišće,...
Plamenjača vinove loze
Plamenjača vinove loze (lat. Plasmopara viticola), kod nas poznatija kao peronospora, donesena je u Europu iz SAD-a najvjerojatnije na američkim Vitis vrstama koje su...
Što uraditi u voćnjacima i vinogradima nakon niskih temperatura?
Niske temperature, koncem travnja, na području Hercegovine pričinile su veće štete na mnogim poljoprivrednim kulturama. Vidljivo je smrzavanje na krumpiru kod povrtlara, koji nisu...
Crna pjegavost rozgve
Uzročnik bolesti crne pjegavosti rozgve (lat. Phomopsis viticola) je determiniran tek 1973. Nakon sve manje uporabe fungicida na osnovi bakra i sumpora, crna pjegavost...
Rezidba vinograda u rodu
Vinova loza u svom životnom ciklusu zahtjeva rez svake godine. To je jedna od najvažnijih tehnoloških operacija u vinogradarskoj proizvodnji.
Rezom se:
- oblikuje i održava...
Vinski kvasci i njihova primjena
Selekcionirani vinski kvasac je s grožđa odabrani najbolji kvasac, koji vrlo dobro provodi vrenje mošta, a provrelo je vino zdravo i bistro.Upotreba selekcioniranog kvasca...
Proces proizvodnje crnih vina
Berbu bi trebalo obaviti po lijepom i suhom vremenu kada nema oborina, a niti visokih temperatura. Grožđe je najbolje brati u plastične gajbe, a...
Proces proizvodnje bijelih vina
Berbu bi trebalo obaviti po lijepom i suhom vremenu kada nema oborina, a niti visokih temperatura. Grožđe je najbolje brati u plastične gajbe, a...














