Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Vlada usvojila Nacionalni program pomoći sektoru vina

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj danas, 3. siječnja 2019. godine usvojen je Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023....

Sadnja vinove loze

Vinograd možemo podizati sadnjom loznih sadnica u jesen i u proljeće. S obzirom na klimatske uvjete u našem podneblju  oba termina su povoljna.U toku jeseni,...

Pepelnica vinove loze

Pepelnica (oidium) se javlja na svim zelenim dijelovima vinove loze, na kojima se stvara sivo pepeljasta prevlaka - zbog čega je i dobila ime...

Mikrohranjiva u gnojidbi vinove loze

Vinova loza tijekom rasta i razvoja, oblikovanja vegetativnih i generativnih organa, mora imati u tlu, u zoni korijenova sustava na raspolaganju potrebna biljna hranjiva.Pri...

Rezidba vinove loze

Jednom kada je loza oblikovana, potrebno je svake godine orezivati rozgve kako bi ih potaknuli da proizvode grožđe i kako biste zadržali razvoj brajde...

Rezidba vinograda

Opće pravilo rezidbe za gyjot-ov dvokraki i jednokraki uzgoj, je taj, da se sa trsa, u pravilu odstranjuju prošlogodišnji lucnjevi u potpunosti, a sa...

Octikavost vina

Najopasnija i najraširenija bolest vina uglavnom nastaje kao posljedica ljudskog nemara ili neznanja.Na površini vina se javlja tanka, a razvojem bolesti deblja pokožica, bjelkasto-sive...

Njega mladog vinograda

Njega mladog vinograda u toku vegetacijskog perioda sastoji se zalijevanju, obradi zemljišta i prihrani.Samo pri pravilnoj provedbi navedenih mjera i u skladu sa formiranjem...

Mikrooksigenizacija je neizostavna u procesu poboljšanja kakvoće vina

Mikrooksigenacija je dodatak malih, kontinuiranih i kontroliranih udjela kisika u vino,s ciljem poboljšanja njegove kakvoće.Pošto kisik ima važnu ulogu u različitim fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim...

Suzbijanje korova u vinogradima

Za suzbijanje korova važno je: širina herbicidnoga pojasa ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka.U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom...

Pretakanje vina

Kada završi fermentacija, govorimo o mladom vinu. Šećer je provrio do kraja ili željenog stupnja (ostatak neprevrelog šećera u vinu). Mlado vinu zahtijeva slijedeće...

Suzbijanje štetnika i bolesti u ekološkoj proizvodnji grožđa

Štetnici u vinogradu se prvenstveno suzbijaju preventivnim mjerama tj. agrotehničkim mjerama koje sprečavaju njihovu pojavu i širenje.Dopuštena je primjena bioloških i biotehničkih mjera u...

Jesenska gnojidba u vinogradima

Najpogodnije su one formulacije kompleksnih NPK gnojiva koje sadržavaju manje količine dušika, a više fosfora i kalija. To su gnojiva sastava NPK 7-14-21, 7-20-30,...

Suzbijanje osa i stršljena na stolnom grožđu

Ose i stršljeni izdubljuju bobe grožđa, pa ostaje prazna kožica, koja u bijelih sorti (Kraljica, Afus ali) posmeđi.Vrlo često se mogu pronaći cijeli grozdovi...