20.8 C
Zagreb
29 . travanj 2025
Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

O pepelnici vinove loze treba voditi brigu od početka vegetacije

Pepelnicu vinove loze kao značajan fitopatološki problem vezalo se uz vinograde mediteranske regije sve do proteklih nekoliko godina. Danas ona u mnogim vinogorjima kontinentalne...

Lozin trips

Lozin trips (lat. Drepanothrips reuteri) je sve češći štetnik u vinogradima kako u obalnom tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Štetnik napada mlade izboje, lišće,...

Plamenjača vinove loze

Plamenjača vinove loze (lat. Plasmopara viticola), kod nas poznatija kao peronospora, donesena je u Europu iz SAD-a najvjerojatnije na američkim Vitis vrstama koje su...

Što uraditi u voćnjacima i vinogradima nakon niskih temperatura?

Niske temperature, koncem travnja, na području Hercegovine pričinile su veće štete na mnogim poljoprivrednim kulturama. Vidljivo je smrzavanje na krumpiru kod povrtlara, koji nisu...

Crna pjegavost rozgve

Uzročnik bolesti crne pjegavosti rozgve (lat. Phomopsis viticola) je determiniran tek 1973. Nakon sve manje uporabe fungicida na osnovi bakra i sumpora, crna pjegavost...

Rezidba vinograda u rodu

Vinova loza u svom životnom ciklusu zahtjeva rez svake godine. To je jedna od najvažnijih tehnoloških operacija u vinogradarskoj proizvodnji. Rezom se: - oblikuje i održava...

Vinski kvasci i njihova primjena

Selekcionirani vinski kvasac je s grožđa odabrani najbolji kvasac, koji vrlo dobro provodi vrenje mošta, a provrelo je vino zdravo i bistro.Upotreba selekcioniranog kvasca...

Proces proizvodnje crnih vina

Berbu bi trebalo obaviti po lijepom i suhom vremenu kada nema oborina, a niti visokih temperatura. Grožđe je najbolje brati u plastične gajbe, a...

Proces proizvodnje bijelih vina

Berbu bi trebalo obaviti po lijepom i suhom vremenu kada nema oborina, a niti visokih temperatura. Grožđe je najbolje brati u plastične gajbe, a...

Kraljevina, stara hrvatska autohtona sorta

Kraljevina je stara hrvatska autohtona sorta koja se tijekom povijesti najviše navodi kao sorta Prigorja, šireg zagrebačkoga područja te Hrvatskog zagorja. U 19. stoljecu postoji mnogo...

Bijela trulež grožđa

Uzročnik bijele truleži (lat. Coniella diplodiella) opisan je prvi put u Italiji. Bolest je prisutna u mnogim zemljama, ali se ne javlja često. Najčešće...

Zaštita od plamenjače vinove loze

Najčešće su napadnuti list i boba, a rjeđe cvijet, a vrlo rijetko mladica i vitice. Prvi znaci bolesti najčešće se pojavljuju na najdonjim listovima. Na...

Zaštita vinograda od mraza

Vremenske nepogode koje najviše pogađaju vinovu lozu jesu mraz i tuča. Od tih nepogoda, koje mogu pričiniti znatne štete, zaštićujemo nasade vinove loze na...

Crna trulež boba vinove loze

Gljiva koja izaziva bolest crne truleži boba (lat. Guignardia bidwellii) parazitira samo na vrstama iz porodice Vitaceae (Vitis, Ampelopsis, Partenocissus). Gljiva je unesena iz...