Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Pošip crni

Podrijetlo sorte je nepoznato, a oduvijek je Pošip crni smatran autohtonom sortom otoka Korčule. Međutim otkriveni sinonimi i uzgoj u Hercegovini otvara mogućnost i za...

Nove vinske sorte otporne na bolesti

Među danas najznačajnijim otpornim sortama vinove loze su crne sorte: regent, cabente cortis, marechal fosh, leon millot, chancellor, monarch; a od bijelih sorata tu...

Zaštita vinograda

Za razliku od vinskoga grožđa, gdje se može tolerirati manja šteta, stolno grožđe mora biti potpuno zdravo i besprijekorna izgleda. S najvećom pažnjom treba provoditi...

Berba stolnog grožđa

Stolno se grožđe bere u fazi tehnološke zriobe. U toj je fazi stolno grožđe najkvalitetnije i najatraktivnije za tržište. U nekih stolnih kultivara ovo...

Podrum je ogledalo svakog vinara

Tijekom cijele godine podrum mora biti čist, a posebno pred berbu mora se detaljno očistiti, jer mošt i vino brzo upijaju sve nepoželjne mirise. Zbog...

Upotreba biostimulatora

Kao i svaka druga grana, i poljoprivreda se kroz povijest stalno razvijala pronalaskom novih tehnika i alata. Tehnološki pomak u razvoju poljoprivredne proizvodnje započinje...

Boce za vino

Da bi mogle biti korištene za čuvanje i transport vina, boce moraju odgovarati određenim zahtjevima u kvaliteti stakla, veličini i obliku boce. U pojedinim serijama...

Plavac mali, tipična sorta toplog juga

Plavac mali je najznačajnija sorta podregije Srednja i južna Dalmacija, gdje ju nalazimo u većini vinogorja, a osobito na vinogorjima Brač, Hvar, Pelješac i...

Promjene na grožđu

Simptomi peronospore na bobicama su različiti, ovisno o stadiju kad je zabilježena zaraza. Na bobama zaraženim nakon cvatnje pojavljuje se bijela prevlaka (slično pepelnici),...

Medič ili medna rosa na vinovoj lozi

Medič ili medna rosa je produkt metabolizma većega broja insekata (lisne i štitaste uši, štitastih moljaca, lisne buhe i dr.). Medna rosa pretežno se sastoji...

Berba grožđa

Vrijeme kada će biti berba u prvom redu ovisi od zrelosti grožđa, a zrelost od sorte i klime. Na zrelost grožđa utječu i načini...

Uzgoj stolnog grožđa

Da bi se na okućnici proizvelo zdravo i kvalitetno stolno grožđe, veliku pažnju treba posvetiti prije svega izboru sortimenta. U okviru vrste Vitis vinifera postoji...

Sušenje peteljkovine na vinovoj lozi

Uz rezidbu i zaštitu od nametnika, gnojidba je jedna od najodgovornijih tehnoloških radnji u vinogradarstvu. Osim svjetlosti, vlage i temperature, plodnost tla odgovara za...

Vinski kvasci i njihova primjena

Selekcionirani vinski kvasac je s grožđa odabrani najbolji kvasac, koji vrlo dobro provodi vrenje mošta, a provrelo je vino zdravo i bistro. Upotreba selekcioniranog kvasca...