Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Na koji se način obavlja razmnožavanje reznicama?

Razmnožavanje reznicama koristi se kod voćaka, vinove loze, cvijeća i ukrasnoga grmlja. S odabranog grma u rano jutro odrežite nekoliko reznica dužine 10 - 15...

Sušenje krakova trsa vinove loze

Bolest je naročito raširena u geografskim širinama gdje dominiraju oštre zime (npr. u središnjoj Europi), ali se također opisuje u toplijim regijama (npr. mediteranski...

Priprema i sadnja loznih cjepova

Svima je znano da je vinova loza biljka specifičnih zahtjeva. Dobro uspijeva na pjeskovitim, kamenitim, sušnim i škrtim područjima, u nas na većim nadmorskim...

Zaštita vinove loze do cvatnje

Vinovu lozu do cvatnje potrebno je zaštiti od bolesti crne pjegavosti i plamenjače, te pepelnice. Crna pjegavost Glavni simptomi ove opasne i sve raširenije bolesti su...

Američki cvrčak na vinovoj lozi

Američki cvrčak podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. U Europi je prvi put pronađen 1958. godine u Francuskoj te se kasnije proširio i u druge...

Obrada tla u vinogradima

Obrada tla se primjenjuje u vinogradima koji su posađeni na ravnim i blago nagnutim terenima, na težim tlima. Osnovni joj je cilj osiguravanje povoljnijih uvjeta...

Crvena palež vinove loze

Crvena palež vinove loze ili latinski Pseudopezicula tracheiphila, bolest je koja potječe iz Europe, a koja se javlja na područjima na kojima nema dovoljno...

Upotreba hidrogela u voćarstvu i vinogradarstvu

Hidrogel je bijeli kristal različite granulacije (sličan šećeru) poznat kao spoj natrijev poliakrilat. Hidrogel ili aquagel u kontaktu s vlagom povećava 10 puta zapremninu i...

Što su to specijalna vina?

Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, mošta ili vina bez ikakvih dodataka ili s dodatkom...

Upotreba enzima u proizvodnji vina

Razgrađujući pektine u pokožici grožđa, pektolitički se enzimi koriste za bistrenje moštova u tehnologiji dobivanja većine bijelih vina. Kod maceracije bijelog grožđa sa pokožicom...

Kordonski sustav uzgoja vinove loze

U prošlosti su se često koristili, ali u današnje vrijeme se zbog teškog i složenog održavanja sve više napuštaju. Riječ je o sustavima sa...

Održavanje i uzgoj vinove loze bez obrade tla

Česta je praksa kod domaćeg i stranog uzgoja vinograda da se obrada tla uopće ne provodi, a spomenuto daje dobre rezultate. Riječ je o...

Zanimljivosti o grožđu

Prema najstarijim azijskim i egipatskim spomenicima, može se zaključiti da je kultura vinove loze postojala prije 8000 do 12000 godina, a sigurni podaci iz...

Dodavanje šećera u mošt

Potrebna količina šećera za popravljanje mošta može se odrediti na više načina. Ovdje će biti prikazan primjer koji se najviše koristi u praksi. Dodavanje šećera na...