Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Oprezno s pljevidbom vinove loze

Optimalna temperatura za razvoj vinove loze kreće se između 25 i 35 °C. Ali, kada temperature porastu iznad te granice javljaju se i prve...

Zaštita vinove loze u vrijeme cvatnje

Za početak cvatnje i završetak cvatnje, za suzbijanje bolesti, moraju se svakako koristiti kombinirani fungicidi sistemično-kontaktnog djelovanja koji će se nakon prskanja rasporediti po...

Podignut matičnjak bezvirusnih, autohtonih sorti Zlatarice i Trnka

Vrgorac, 29. travnja 2020. - U vrgorskom vinogorju, jednom o najvećih u Hrvatskoj po broju zasađenih čokota vinove loze, jučer je podignut matičnjak dviju...

Organska gnojidba vinograda

Dobra osobina organskih gnojidbi je ta da su hranjiva organski vezana i kao takva nedostupna biljci tijekom zime - praktično miruju u tlu. Naime, u...

Cetinka ili Blatinka

Podrijetlo nije poznato, ali se uvriježeno spominju dvije hipoteze, a obje se temelje na njezinu glavnom imenu (Cetinka). Prema prvoj, sorta je autohtona i nastala...

Suzbijanje cigaraša na vinovoj lozi

Cigaraš je štetnik koji se hrani lišćem nekih vrsta voćaka, prije svih lišćem kruške, lijeske i šljive, te s lišćem vinove loze. Štetnik se hrani...

Uzgoj vinove loze na brajdi

Brajde (pergole, odrine) spadaju u visoke sustave uzgoja (više od 150 cm) koji imaju specifično izvedenu armaturu. Specifičnost armature je izvedba „krova“ koji nosi glavninu...

Odabir uzgojnog oblika vinove loze

Oblik stabla kao element sistema uzgoja vinove loze, u užem smislu uzgojni oblik, predstavlja samo oblik višegodišnjeg dijela stabla, tzv. skelet čokota, koga čine...

Brajda velika ili Sušac

Podrijetlo je nepoznato. Smatra se autohtonom sortom Hrvatskoga primorja gdje se uzgaja od davnina. Tako se ova sorta spominje u članku Mijata Sabljara (Gospodarski...

Malvasija dubrovačka

Sorta se od davnina uzgaja na uskom području dubrovačkog primorja, gdje se nalazi i danas. Dugo se smatrala autohtonom sortom i vjerovalo se da...

Kleščec, autohtona sorta križevačkog kraja

Tijekom 19. stoljeća na području sjeverozapadne Hrvatske uzgajano je više sorata pod nazivom Klešcec za koje nije moguće sa sigurnošću potvrditi da su povezane...

Temperatura u vinskom podrumu

Prema načinu gradnje, razlikujemo nadzemni, polupodzemni i podzemni podrum. Ako podrum nije podzemni, većina svih otvora, vrata i prozori trebali bi biti na sjevernoj strani,...

Bratkovina bijela

Bratkovina bijela smatra se autohtonom sortom otoka Korčule. Iako zasad njezino podrijetlo nije moguće definirati, činjenica da je iz spontanoga križanja Bratkovine bijele i...

Intergirana zaštita od korova i glodavaca u vinogradima

Širina herbicidnoga pojasa u suzbijanju korova ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka. U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom pojasu redova...