27.9 C
Zagreb
22 . lipanj 2024
Vinogradarstvo Stranica 3

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Mikrooksigenizacija je neizostavna u procesu poboljšanja kakvoće vina

Mikrooksigenacija je dodatak malih, kontinuiranih i kontroliranih udjela kisika u vino,s ciljem poboljšanja njegove kakvoće. Pošto kisik ima važnu ulogu u različitim fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim...

Octikavost vina

Najopasnija i najraširenija bolest vina uglavnom nastaje kao posljedica ljudskog nemara ili neznanja. Na površini vina se javlja tanka, a razvojem bolesti deblja pokožica, bjelkasto-sive...

Pepelnica vinove loze

Pepelnica (oidium) se javlja na svim zelenim dijelovima vinove loze, na kojima se stvara sivo pepeljasta prevlaka - zbog čega je i dobila ime...

Njega mladog vinograda

Njega mladog vinograda u toku vegetacijskog perioda sastoji se zalijevanju, obradi zemljišta i prihrani. Samo pri pravilnoj provedbi navedenih mjera i u skladu sa formiranjem...

Što je stvarni uzrok sušenja grozdova?

Razumljivo je da do sušenja grozdova prvenstveno dolazi zbog ekstremno visokih temperatura koje su praćene jakim dnevnim insolacijama. Međutim, uočeno je da navedena pojava uglavnom...

Suzbijanje korova u vinogradima

Za suzbijanje korova važno je: širina herbicidnoga pojasa ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka. U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom...

Izbor organskog gnojiva

Pri izboru organskog gnojiva te procjeni kvalitete i cijene potrebno je obratiti pozornost na nekoliko parametara. To su sastav (udio dušika, fosfora, kalija, magnezija...

Suzbijanje osa i stršljena na stolnom grožđu

Ose i stršljeni izdubljuju bobe grožđa, pa ostaje prazna kožica, koja u bijelih sorti (Kraljica, Afus ali) posmeđi. Vrlo često se mogu pronaći cijeli grozdovi...

Fungicidi za suzbijanje pepelnice vinove loze

Pepelnica je jedna od najznačajnijih bolesti vinove loze u našim krajevima. Svake godine veći broj vinograda «strada» od ove bolesti. Jedan od razloga sve...

Suzbijanje štetnika i bolesti u ekološkoj proizvodnji grožđa

Štetnici u vinogradu se prvenstveno suzbijaju preventivnim mjerama tj. agrotehničkim mjerama koje sprečavaju njihovu pojavu i širenje. Dopuštena je primjena bioloških i biotehničkih mjera u...

Proljetno suzbijanje korova u vinogradima

Korove u vinogradima i voćnjacima treba suzbijati iz nekoliko razloga: korovi crpe vodu i hranjive tvari iz tla (smanjuje se njihova dostupnost kulturnoj biljci),...

Zlatna žutica vinove loze

Zlatna žutica vinove loze svakako je najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće. U vinogradima u kojima se pojavi brzo...

Pretakanje vina

Kada završi fermentacija, govorimo o mladom vinu. Šećer je provrio do kraja ili željenog stupnja (ostatak neprevrelog šećera u vinu). Mlado vinu zahtijeva slijedeće...

Rezidba i pravilan uzgoj mlade vinove loze

Rezidba vinove loze prvih 4-5 godina poslije sadnje vinograda presudna je za njegov uspješan razvoj i što ekonomičnije iskorištavanje u godinama pune redovite rodnosti. U...