14.8 C
Zagreb
28 . ožujak 2024
Vinogradarstvo Stranica 3

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Suzbijanje korova u vinogradima

Za suzbijanje korova važno je: širina herbicidnoga pojasa ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka. U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom...

Izbor organskog gnojiva

Pri izboru organskog gnojiva te procjeni kvalitete i cijene potrebno je obratiti pozornost na nekoliko parametara. To su sastav (udio dušika, fosfora, kalija, magnezija...

Suzbijanje osa i stršljena na stolnom grožđu

Ose i stršljeni izdubljuju bobe grožđa, pa ostaje prazna kožica, koja u bijelih sorti (Kraljica, Afus ali) posmeđi. Vrlo često se mogu pronaći cijeli grozdovi...

Fungicidi za suzbijanje pepelnice vinove loze

Pepelnica je jedna od najznačajnijih bolesti vinove loze u našim krajevima. Svake godine veći broj vinograda «strada» od ove bolesti. Jedan od razloga sve...

Suzbijanje štetnika i bolesti u ekološkoj proizvodnji grožđa

Štetnici u vinogradu se prvenstveno suzbijaju preventivnim mjerama tj. agrotehničkim mjerama koje sprečavaju njihovu pojavu i širenje. Dopuštena je primjena bioloških i biotehničkih mjera u...

Proljetno suzbijanje korova u vinogradima

Korove u vinogradima i voćnjacima treba suzbijati iz nekoliko razloga: korovi crpe vodu i hranjive tvari iz tla (smanjuje se njihova dostupnost kulturnoj biljci),...

Zlatna žutica vinove loze

Zlatna žutica vinove loze svakako je najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće. U vinogradima u kojima se pojavi brzo...

Pretakanje vina

Kada završi fermentacija, govorimo o mladom vinu. Šećer je provrio do kraja ili željenog stupnja (ostatak neprevrelog šećera u vinu). Mlado vinu zahtijeva slijedeće...

Rezidba i pravilan uzgoj mlade vinove loze

Rezidba vinove loze prvih 4-5 godina poslije sadnje vinograda presudna je za njegov uspješan razvoj i što ekonomičnije iskorištavanje u godinama pune redovite rodnosti. U...

Zimski pak za zaštitu voćaka i vinove loze tijekom zime

I tijekom zime na mnogim voćnim vrstama i vinovoj lozi su prisutni razni štetni organizmi. Premda ti štetni organizmi u zimskom razdoblju, u pravilu,...

Esca ili apopleksija

Posljednjih godina veliku pažnju vinogradara širom svijeta, pa i kod nas, zaokuplja pojava bolesti zvane eska ili apopleksija ili apoplektično venuće ili sušenje vinove...

Prihrana vinograda

Prvu dušičnu prihranu putem tla trebalo je obaviti Ureom N 46 ili Petrokemijasom 20 N + 24 S rano u proljeće prilikom prve obrade...

Medič ili medna rosa na vinovoj lozi

Medič ili medna rosa je produkt metabolizma većega broja insekata (lisne i štitaste uši, štitastih moljaca, lisne buhe i dr.). Medna rosa pretežno se...

Prava nove sadnje vinograda

U slučaju kada države članice dodijele prava nove sadnje za područja namijenjena novoj sadnji koja se provodi na temelju mjera za komasaciju ili mjera...