Zatravljivanje vinograda
Zatravljivanje vinograda kao način uzdržavanja tla primjenjuje se u vinogradima posađenim na nagnutim terenima radi sprečavanja erozije tla te u područjima s dovoljnom količinom...
Kisela trulež
Vrsta Drosophila suzukii je egzoticna octena mušica podrijetlom iz Japana, a za razliku od ostalih vrsta roda Drosophila koje većinom napadaju prezrele, trule, oštećene...
Crna pjegavost vinove loze
Znakovi zaraze mogu se vidjeti na mladicama, rozgvi, a u nekih sorata i na listovima i stapkama grozdova. Na mladicama se uočavaju uleknuća ovalnog...
Na koji se način obavlja razmnožavanje reznicama?
Razmnožavanje reznicama koristi se kod voćaka, vinove loze, cvijeća i ukrasnoga grmlja.
S odabranog grma u rano jutro odrežite nekoliko reznica dužine 10 - 15...
Sušenje krakova trsa vinove loze
Bolest je naročito raširena u geografskim širinama gdje dominiraju oštre zime (npr. u središnjoj Europi), ali se također opisuje u toplijim regijama (npr. mediteranski...
Priprema i sadnja loznih cjepova
Svima je znano da je vinova loza biljka specifičnih zahtjeva. Dobro uspijeva na pjeskovitim, kamenitim, sušnim i škrtim područjima, u nas na većim nadmorskim...
Zaštita vinove loze do cvatnje
Vinovu lozu do cvatnje potrebno je zaštiti od bolesti crne pjegavosti i plamenjače, te pepelnice.
Crna pjegavost
Glavni simptomi ove opasne i sve raširenije bolesti su...
Američki cvrčak na vinovoj lozi
Američki cvrčak podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. U Europi je prvi put pronađen 1958. godine u Francuskoj te se kasnije proširio i u druge...
Obrada tla u vinogradima
Obrada tla se primjenjuje u vinogradima koji su posađeni na ravnim i blago nagnutim terenima, na težim tlima.
Osnovni joj je cilj osiguravanje povoljnijih uvjeta...
Crvena palež vinove loze
Crvena palež vinove loze ili latinski Pseudopezicula tracheiphila, bolest je koja potječe iz Europe, a koja se javlja na područjima na kojima nema dovoljno...
Upotreba hidrogela u voćarstvu i vinogradarstvu
Hidrogel je bijeli kristal različite granulacije (sličan šećeru) poznat kao spoj natrijev poliakrilat.
Hidrogel ili aquagel u kontaktu s vlagom povećava 10 puta zapremninu i...
Što su to specijalna vina?
Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, mošta ili vina bez ikakvih dodataka ili s dodatkom...
Upotreba enzima u proizvodnji vina
Razgrađujući pektine u pokožici grožđa, pektolitički se enzimi koriste za bistrenje moštova u tehnologiji dobivanja većine bijelih vina. Kod maceracije bijelog grožđa sa pokožicom...
Kordonski sustav uzgoja vinove loze
U prošlosti su se često koristili, ali u današnje vrijeme se zbog teškog i složenog održavanja sve više napuštaju. Riječ je o sustavima sa...