Suzbijanje korova u vinogradima
Za suzbijanje korova važno je: širina herbicidnoga pojasa ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka.
U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom...
Izbor organskog gnojiva
Pri izboru organskog gnojiva te procjeni kvalitete i cijene potrebno je obratiti pozornost na nekoliko parametara. To su sastav (udio dušika, fosfora, kalija, magnezija...
Suzbijanje osa i stršljena na stolnom grožđu
Ose i stršljeni izdubljuju bobe grožđa, pa ostaje prazna kožica, koja u bijelih sorti (Kraljica, Afus ali) posmeđi.
Vrlo često se mogu pronaći cijeli grozdovi...
Fungicidi za suzbijanje pepelnice vinove loze
Pepelnica je jedna od najznačajnijih bolesti vinove loze u našim krajevima. Svake godine veći broj vinograda «strada» od ove bolesti. Jedan od razloga sve...
Suzbijanje štetnika i bolesti u ekološkoj proizvodnji grožđa
Štetnici u vinogradu se prvenstveno suzbijaju preventivnim mjerama tj. agrotehničkim mjerama koje sprečavaju njihovu pojavu i širenje.
Dopuštena je primjena bioloških i biotehničkih mjera u...
Proljetno suzbijanje korova u vinogradima
Korove u vinogradima i voćnjacima treba suzbijati iz nekoliko razloga: korovi crpe vodu i hranjive tvari iz tla (smanjuje se njihova dostupnost kulturnoj biljci),...
Zlatna žutica vinove loze
Zlatna žutica vinove loze svakako je najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće.
U vinogradima u kojima se pojavi brzo...
Pretakanje vina
Kada završi fermentacija, govorimo o mladom vinu. Šećer je provrio do kraja ili željenog stupnja (ostatak neprevrelog šećera u vinu). Mlado vinu zahtijeva slijedeće...
Rezidba i pravilan uzgoj mlade vinove loze
Rezidba vinove loze prvih 4-5 godina poslije sadnje vinograda presudna je za njegov uspješan razvoj i što ekonomičnije iskorištavanje u godinama pune redovite rodnosti.
U...
Zimski pak za zaštitu voćaka i vinove loze tijekom zime
I tijekom zime na mnogim voćnim vrstama i vinovoj lozi su prisutni razni štetni organizmi. Premda ti štetni organizmi u zimskom razdoblju, u pravilu,...
Esca ili apopleksija
Posljednjih godina veliku pažnju vinogradara širom svijeta, pa i kod nas, zaokuplja pojava bolesti zvane eska ili apopleksija ili apoplektično venuće ili sušenje vinove...
Prihrana vinograda
Prvu dušičnu prihranu putem tla trebalo je obaviti Ureom N 46 ili Petrokemijasom 20 N + 24 S rano u proljeće prilikom prve obrade...
Medič ili medna rosa na vinovoj lozi
Medič ili medna rosa je produkt metabolizma većega broja insekata (lisne i štitaste uši, štitastih moljaca, lisne buhe i dr.). Medna rosa pretežno se...
Prava nove sadnje vinograda
U slučaju kada države članice dodijele prava nove sadnje za područja namijenjena novoj sadnji koja se provodi na temelju mjera za komasaciju ili mjera...