12 C
Zagreb
3 . listopad 2024
Vinogradarstvo Stranica 3

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Uspješna provedba mjera iz Vinske omotnice – za financijsku 2023. godinu iskorištena 100%

Dana 15. listopada završila je financijska godina 2023. u kojoj je korisnicima Vinske omotnice isplaćeno ukupno 10.409.977,59 milijuna eura iz Nacionalnog programa pomoći sektoru...

Akarinoza vinove loze

Grinje šiškarice se razlikuju od ostalih paučnjaka po tome što imaju samo dva para nogu. Tijelo im je duguljasto, crvoliko i bijele boje. Podijeljeno...

Tumori vinove loze

Ako se u nasadu pronađu trsevi sa simptomima bakterijskog raka na nadzemnim dijelovima, treba rezom odstraniti zaraženi dio trsa, iznijeti ga iz vinograda i spaliti. Tumoraste...

Dozrijevanje grožđa

Nakon oplodnje cvjetova vinove loze dolazi do intenzivnog rasta bobica kada one vrlo brzo mijenjaju svoj volumen i masu. Tijekom intenzivnog rasta neznatno se...

Jesenska gnojidba u vinogradima

Najpogodnije su one formulacije kompleksnih NPK gnojiva koje sadržavaju manje količine dušika, a više fosfora i kalija. To su gnojiva sastava NPK 7-14-21, 7-20-30,...

Lozin zeleni cvrčak

Lozin zeleni cvrčak (lat. Empoasca vitis) je važan i gotovo redoviti štetnik vinove loze prvenstveno u Istri, a povremeno se javlja i na dalmatinskim...

Podrivanje vinograda

Obrada tla je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera koja je poljoprivrednicima omogućila da koriste i lošije tipove tla gotovo podjednako dobro kao i prirodno...

Grba korak

Grba korak (lat. Peribatodes rhomboidaria) je periodičan štetnik kod nas. Štetnik napada pupove, lišće. Leptir grba korak je sivo-smeđe boje s rasponom krila i do...

Crna trulež boba vinove loze

Gljiva koja izaziva bolest crne truleži boba (lat. Guignardia bidwellii) parazitira samo na vrstama iz porodice Vitaceae (Vitis, Ampelopsis, Partenocissus). Gljiva je unesena iz...

Mikrooksigenizacija je neizostavna u procesu poboljšanja kakvoće vina

Mikrooksigenacija je dodatak malih, kontinuiranih i kontroliranih udjela kisika u vino,s ciljem poboljšanja njegove kakvoće. Pošto kisik ima važnu ulogu u različitim fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim...

Octikavost vina

Najopasnija i najraširenija bolest vina uglavnom nastaje kao posljedica ljudskog nemara ili neznanja. Na površini vina se javlja tanka, a razvojem bolesti deblja pokožica, bjelkasto-sive...

Pepelnica vinove loze

Pepelnica (oidium) se javlja na svim zelenim dijelovima vinove loze, na kojima se stvara sivo pepeljasta prevlaka - zbog čega je i dobila ime...

Njega mladog vinograda

Njega mladog vinograda u toku vegetacijskog perioda sastoji se zalijevanju, obradi zemljišta i prihrani. Samo pri pravilnoj provedbi navedenih mjera i u skladu sa formiranjem...

Što je stvarni uzrok sušenja grozdova?

Razumljivo je da do sušenja grozdova prvenstveno dolazi zbog ekstremno visokih temperatura koje su praćene jakim dnevnim insolacijama. Međutim, uočeno je da navedena pojava uglavnom...