Grozdov moljac

61

Iako se pepeljasti i žuti grozdov moljac (lat. Lobesia botrana ; lat. Clysia ambiguella) nazivaju moljcima, oni se ubrajaju u savijače. Spadaju u najvažnije štetnike vinove loze.

Pepeljasti grozdov moljac proširen je u cijeloj Hrvatskoj i svuda je znatno važniji štetnik, osim u sjeverozapadnom kraju Hrvatske, od žutog grozdovog moljca.

Štetnik napada cvijet i plodove (bobe).

Opis štetnika

Pepeljasti grozdov moljac – prednja krila odraslog leptira nepravilno su poput mramora obojena pepeljastosivom bojom sa svjetlijim i tamnijim šarama. Zadnja krila su svijetlosive boje i imaju tamniji obrub. Raspon krila je 11 do 13 mm. Tijelo mu je dugo 5 do 6 mm. Gusjenica je zelenkaste boje, ima žutu ili žutosmeđu glavu i leđni štit, a duž bokova i leđa prostiru se 4 reda malih bradavica s dlačicama. Vrlo je živahna i okretna.

Kukuljica je tamno-zelenkasta, 5 do 7 mm duga s 8 kukastih čekinja na kraju trbuha. I ona jako reagira na dodir.

Žuti grozdov moljac – naraste do 7 mm. Glava i prsa su žute boje. Prednja krila odraslog leptira su žute boje s jasno izraženom tamnom poprečnom prugom. Zadnja krila su tamnosive boje. Trbušna strana je također siva. Raspon krila mu je 12 do 15 mm.

Gusjenica je ružičaste boje kad je mlada, a kasnije je bjelkasta. Glava i vratni štit su joj sjajno crne boje. Dosta je troma. Naraste od 11 do 12 mm.

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezime kukuljice na raznim skrovitim mjestima na i oko čokota. Kada kroz desetak dana srednja dnevna temperatura prelazi 10 °C tada se javljaju leptiri. U Dalmaciji je to druga polovica travnja, a na kontinentalnom dijelu u svibnju. Leptiri lete u sumrak. Ženke prve generacije odlažu jaja na cvjetne pupove, peteljkovinu i peteljke, a kasnije i na cvjetove vinove loze. Jedna ženka prosječno odloži 40 do 60 jaja, a najviše 120. Inkubacija traje 7 do 10 dana i tada se javljaju gusjenice koje napadaju cvijet loze i zapredaju ga. Razvoj gusjenice traje 25 do 30 dana i u tom periodu ona može uništiti oko 50 pupova tj. tek zametnutih plodova. Kukulje se u grozdiću, između lišća ili u pukotinama na čokotu.

Stadij kukuljice traje desetak dana. Leptiri druge generacije u Dalmaciji se javljaju početkom lipnja, a na kontinentu u srpnju. Ženke odlažu jaja na zelene bobice grožđa. Inkubacija traje 4 do 6 dana. Glavni napad odvija se u lipnju i srpnju u Dalmaciji tj. u srpnju i kolovozu u ostalim dijelovima Hrvatske. Jedna gusjenica može oštetiti 4 do 9 bobica. Razvoj druge generacije gusjenica traje 17 do 24 dana. Kukulje se kao i prva generacija. Leptiri nove treće generacije u Dalmaciji se javljaju krajem srpnja i u kolovozu, a u ostalim krajevima u drugoj polovici kolovoza i u rujnu. Odrasli leptiri polažu jaja na već zrele bobe grožđa. Iz njih se razvija gusjenica koja ostaje u plodu. Jedna gusjenica može oštetiti 3 do 7 boba. Razvoj gusjenice traje oko 20 dana.

Biologija i životni ciklus malo je drugačiji kod žutog grozdovog moljca, već i samim time što ima samo dvije generacije za razliku od pepeljastog grozdova molja koji ima tri generacije godišnje.

Štete koje izaziva štetnik

Gusjenice prve generacije napadaju cvijet loze i zapredaju ga.

Gusjenice druge generacije oštećuju zelene bobice grožđa na način da ulaze u njih i iznutra ih izgrizaju tako da ponekad ostane samo sjemenka.

Gusjenice treće generacije napadaju već skoro zrele bobe grožđa. Njihov napad omogućuje zarazu i pogoduje širenju sive plijesni (Botrytis).

Pepeljasti grozdov moljac zahtjeva toplo vrijeme i osrednju vlagu zraka, dok žuti grozdov moljac za razvoj treba visoku vlagu zraka, ali zato ima manje zahtjeve za toplinom. Zahtjevi pepeljastog moljca znatno su ograničeni od zahtjeva žutog moljca pa je upravo zato pepeljasti moljac periodičan štetnik, s velikim razlikama u intenzitetu pojava kako iz godine u godinu, tako i na pojedinim lokalitetima u istoj godini. Naglo se javlja godinu do dvije, a rjeđe tri, i naglo iščezava. S druge strane intenzitet pojave žutog moljca je mnogo ujednačeniji.

Zaštita od pepeljastog i žutog grozdova moljca

Zasada se cjelokupna borba protiv ovog štetnika sastoji u suzbijanju gusjenica raznim insekticidima. Obično se preporučuje praćenje leta leptira i polaganja jaja da bi se odredili termini tretiranja. Za dobar uspjeh najvažnije je da se glavno suzbijanje gusjenica provede u proljeće. Cilj je suzbiti prvu generaciju moljaca (prije cvatnje) kako bi umanjili opasnost od napada druge (opasnije) generacije. Kemijski insecticidi mogu se primijeniti i kurativno kada se za suzbijanje posljednje generacije moljaca koriste insecticidi kraće karence.

No u tretiranju vinograda, prednost treba dati onim insekticidima koji što manje forsiraju pojavu crvenog pauka i pošteđuju prirodne neprijatelje.

Ekološki prihvatljiva svojstva imaju i neki naturaliti.Moguće je koristiti i biotehničke insecticide na bazi fenoksikarba i teflubenzurona.

Potrebno je provoditi potrebne agrotehničke mjere kako bi se poboljšalo strujanje zraka u vinogradu te nabaviti feromonske zamke radi praćenja leta mužjaka; (4 od 8 dana) nakon najvećeg ulova treba provesti zaštitu insekticidima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.