Modrulj ili plava psina

2780

Modrulj, plava psina ili engleski «blue shark» lijepa je riba, elegantnog, vitkog, izduženog tijela, zašiljene i izdužene glave s velikim crnim očima.

Zubi modrulja su baš onakvi kakve očekujemo kod morskog psa – veliki, trokutasti, pilastih ivica. Ime ovog psa dolazi od njegovih tamnoplavih leđa. Modrulj nastanjuje cijeli Mediteran, osim Crnog mora. Naraste i do 4 metra dužine i oko 200 kg težine. Cijenjena je riba modernih «Big game» sportskih ribolovaca pa je i sve češća i ciljana lovina na Jadranskom moru. Uzduž obale ima već dosta brodica i poduzetnika, koji organizirano nude turističke sportske «Big game» ribolove upravo na ovu ribu.

Modrulj se u toplo doba godine približava obali i tada se najviše i lovi. Tada ga nalazimo najčešće u gornjim slojevima mora. Toplije doba godine je vrijeme kada se ova riba mrijesti Ženka tada rađa desetak živih malih pasa. Zimi se povlači u dubinu i
na pučinu.

Hrani se raznom ribom (srdele, skuše, palamide…), ali i glavonošcima, a pogotovo lignjama. To su i najčešći mamci na koje se lovi. Iako se može loviti i u pokretu, sporim vučenjem živih riba, liganja i raznih ribolov voblera, najučinkovitija je tzv. drifting tehnika ribolova. Riječ je o ribolovu iz usidrenog plovila ili plovila koje se pušta da ga lagano nosi struja. Iz plovila se u more ubacuju (postoje posebni mikseri) komadi (ili cijele) srdele.

Modrulj, kao i ostale vrste morskih pasa, ima odlično razvijen njuh. Tako može s velike daljine osjetiti miris koji ostavlja, strujom nošene mirisne čestice, komada srdele, koje stalno upadaju u vodu.

Najbolji mamci za drifting tehniku ribolova su upravo srdele (cijele ili komadi), ali odlične su i lokarde i skuše, sipe i lignje. Mamci se postavljaju na udice veličine 5/0 do 10/0. Pribor za ovakvu vrstu ribolova sastoji se od jakog štapa snage 50 do 80 libri, na kojem su multiplikator koturi namotani sa strunom nosivosti od 30 do 80 libri. Prije udice dolazi predvez velike nosivosti, kako modrulj ne bi pregrizao strunu.

Sama tehnika ribolova nije komplicirana. Namamčena udica spušta se na željenu dubinu i pušta na željenu daljinu od plovila. Štap se stavlja u predviđeno ležište na brodu i čeka se griz. Tijekom čekanja, stalno se ubacuje primama – izrezane srdele. Kao signalizator griza služi plovak, koji «drži» i mamac na željenoj dubini. Najčešće je to običan dječji balon, ali i plastična boca ili baš pravi veliki plovak. Modrulj spada u opasne vrste morskih pasa. Po nekim znanstvenicima, u opasne i po čovjeka. No, sasvim je mala vjerojatnost napada ove psine, jer ne zalazi u plićake te eventulano, u situacijama kada ga na napad navede krvaranje ranjenika ili slično.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.