Rapska ovca

2238

Iako se otočna, autohtona ovca na otoku Rabu uzgaja stoljećima bez znatnijih genetskih promjena, tek je odnedavna uvrštena u popis hrvatskih izvornih pasmina.

Kako sami uzgajivači ističu, a struka potvrđuje, u uzgoju dominira »stari« odnosno »domaći tip« otočne ovce, koja se u većini stada desetljećima nije znatnije genetski mijenjala zbog nesklonosti rapskih uzgajivača za korištenje ovaca i ovnova iz drugih, izvanotočnih populacija. Uz to, za razliku od drugoga kvarnerskog otoka Krka, otok Rab je od kopna udaljeniji i slabije prometno povezan.

To je u značajnoj mjeri pridonijelo očuvanju genetičke čistoće rapske ovce.Naime, unatoč činjenici nepostojanja pouzdanih podataka o vremenu i načinu nastanka rapske ovce, prema odlikama vanjštine (ponajviše po runu i boji vlakana) uočljiv je utjecaj merino tipova, dopremljenih uglavnom iz susjednih europskih zemalja, na oblikovanje ove pasmine.Otočna izoliranost i ograničena introdukcija uvezenih genotipova utjecali su na zadržavanje temeljnih obilježja otpornosti, skromnosti i prilagodljivosti životu na krševitim, vegetacijom skromnim, nepristupačnim i surovim terenima otoka (Pavić i sur., 2006).

Za rapsku ovcu poznat je i lokalni naziv škraparica, zbog sklonosti ovaca za zavlačenjem između stijena (škrapa) u potrazi za hranom, ili u traženju zaklona od jakog nevremena te izravnog djelovanja sunčevih zraka tijekom vrućih ljetnih mjeseci (Barać i sur., 2006). Kao potvrda surovosti uvjeta u kojima obitavaju rapske ovce te same organizacije ovčarske proizvodnje na području otoka Raba tijekom povijesti je navod da je 1770. godine na otoku Rabu u jednoj noći od olujnog nevremena uginulo oko 12.000 ovaca (Stražičić, 1981).

Rapska ovca pripada skupini dugorepih, kasnozrelih pasmina, kombiniranih proizvodnih odlika. Posljednjih nekoliko desetljeća primarno i gotovo isključivo uzgaja se radi proizvodnje mesa, ponajviše laganih i srednje teških janjećih trupova. Samo u nekoliko stada ovce, nakon klanja i/ili odbića janjadi, muzu i mlijeko na obiteljskim gospodarstvima prerađuju u sir.

Rapska ovca je sitna, ali skladne tjelesne građe, čvrste konstitucije, živahna, vrlo spretna, otporna, izdržljiva i dugovječna. Osrednje je razvijena, skromno izraženih tjelesnih širina i dubina, osrednje mišićavosti, što nije čudno imajući na umu okružje u kojemu se uzgaja. Prosječna je visina do grebena odraslih, tjelesno potpuno razvijenih ovaca, starijih od 3,5 godina 56,8 cm, dužina trupa 64,6 cm, širina prsa 16,6 cm, dubina prsa 28,3 cm, opseg prsa 82,3 cm, opseg potkoljenice 7,5 cm. Prosječna tjelesna masa vrlo je varijabilna i ponajviše pod utjecajem stada, odnosno hranidbenih uvjeta i najčešće je između 30 i 45 kg, u bolje hranjenim stadima i do 50 kg.

Ovnovi su u pravilu za oko desetak posto razvijeniji te pri potpunoj tjelesnoj razvijenosti postižu tjelesnu masu od 45 do 65 kg. Glava ovaca je mala, ravnog profila i najčešće bez rogova. Uši su srednje duge, stršeće. U ovnova je profil nosne kosti blago ispupčen i uglavnom su rogati. Vrat ovaca je srednje duljine i mišićavosti, greben vidno izražen. Leđna linija je pravilna i kratka, završava oborenim, kratkim sapima. Rep je dug i najčešće seže do ispod skočnih zglobova.Noge su čvrste i jake, s pravilnim i čvrstim papcima. Tijelo ovaca obraslo je poluzatvorenim, najčešće bijelim runom, iako se mogu vidjeti i grla s crnim ili smeđim mrljama. Glava i noge dominantno su bijeli, s tim da se na nogama, glavi i uškama mogu pojaviti crne, smeđe ili sive pjege različitog oblika, rasporeda i veličine (Mioč i sur., 2006).

Ovce se mrču, pripuštaju i janje jednom godišnje. Prosječna je plodnost ovaca između 100 i 120%, a muška janjad je neposredno nakon janjenja (partusa) teška 3,9 kg (HPA, 2011), dok je porodna masa ženske janjadi znatno manja. Janjad kolju pri prosječnoj tjelesnoj masi od oko 20 kg, masa trupa je 10,5 kg, uz prosječnu iskoristivost trupa od 52% (Prpić i sur., 2010).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.