Kako izraditi otopinu propolisa?

216

Najčešće se koristi 10 do 20 %-tna alkoholna otopina, iako je normativno propisano najmanje 35 % ekstrahirane suhe tvari.

Za davanje osjetljivim osobama i djeci postoje uljne otopine, nativni propolis i vodena otopina. Topljivost u alkoholu je oko 50 %. Alkoholnu otopinu radimo tako da 100, 200 do 350 grama čistog usitnjenog propolisa otapamo u oko 800 grama 96 %-tnog etilnog alkohola. Alkohol je lakši od vode pa je količina izražena u gramima jer 1 litra teži oko 800 grama. Smjesu alkohola i usitnjenog propolisa stavimo u tamnu bocu, svakodnevno nekoliko puta protresemo kroz 30 dana.

Nakon toga otopinu ostavimo da se istaloži i odlijemo gornji bistri dio kroz filter papir ili ga tankim crijevom lagano izvučemo. Ovu otopinu čuvamo do upotrebe u zrakonepropusno zatvorenim tamnim bocama na tamnom mjestu. Usitnjeni propolis dobijemo tako da strugotine ohladimo u hladnjaku ili zamrzivaču i sameljemo. Otopinu možemo raditi i s 70 %-tnim etilnim alkoholom, ali se tada slabije otapa.

Uz alkoholne otopine različitih koncentracija suhe tvari postoji i takozvani baby propolis gdje se kao otapalo koristi propilenglikol. To je sredstvo koje se koristi za otapanje i ekstrakciju te ima široku primjenu u kozmetici i medicini. Smatra se bezopasnim, ali česta konzumacija nije preporučljiva. Proizvodi se i nativni propolis koji je dobiven bez kemijske ekstrakcije otapalima. Sadrži čisti propolis sa svim aktivnim tvarima i pelud, a dolazi u praškastom obliku.

Vodena otopina propolisa je standardiziranog sastava i koncentracije što je inače jedan od glavnih problema kod proizvodnje propolisa u svakoj otopini. Kako propolis nije topiv u vodi, dodaje se lecitin koji služi kao emulgator. Jedan od pokazatelja koncentracije otopine može biti i njegova boja. U pravilu, što je tamniji to bi koncentracija trebala biti veća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.