Kako suzbiti puževe u vrtu?

753

Od mjera koje se provode za suzbijanje puževa najčešće se koriste:

 • Kemijsko suzbijanje zatrovanim mamcima, limacida (Pužomor, Limax, Pužocid, Arion, Mesurol granulat i sl). Pokazalo se kao djelotvorna metoda no kod jake populacije ovog štetnika potrebne su veće količine što je za većinu vlasnika preskupo.
 • Primjena fizičkih barijera prema starim narodnim običajima: vapno, piljevina izlomljena kora jajeta, gruba kora drveta. Učinkovite metode dok navedene prepreke jače ne navuku vlagu. Kada se to desi puževi jednostavno prolaze preko njih ili nađu neki drugi „slobodan prolaz“. Poznate su i ograde od tankog bakrenog lima koje se ukopavaju do 8 cm dubine, a visina im je 25 cm. Postavljaju se sa one strane odakle je najveća invazija ovih štetnika (šikare, travnjaci i sl). Na puževe ta ograda djeluje odbojno jer njihovo sluzavo tijelo u kontaktu sa bakrom stvara električni naboj. Takove ogradice kod nas je teško nabaviti te ih je moguće također koristiti na manjim površinama.
 • Moguće je koristiti i pripravke po starinskim narodnim receptima. To su pripravci koji se spravljaju od biljaka koje svojim mirisom odbijaju kukce i puževe (lavanda, ružmarin, češnjak, rajčica, kadulja). Pripravci su u vidu juha, eteričnih ulja i sl., njima se kao aditiv može dodati voćni ocat, no mora se provjeriti kod primjene ovih kombinacija fitotoksičnost na pojedine biljne vrste.
 • Suzbijanje sa biološkim pripravkom na osnovi nematode (Phasmarhabditis hermaphrodita). Ta nematoda je jedini nametnik puža golaća tako da nema opasnosti za druge životinje. Ona ulazi u tijelo puža i njime se hrani. Puž se prestaje hraniti u roku 3 – 5 dana, a ugiba za 1 – 2 tjedna. Nematoda se u pužu razmnaža i kada puž ugine ona izlazi i traži novog domaćina. Ova metoda se pokazala kao vrlo učinkovita, ekološki prihvatljiva no pripravak je za sada dosta skup i nema ga u prodaji kod nas.

 

 • author's avatar

  Ivan Medved

  Glavni urednik u Agroportal.hr.

 • author's avatar

 • author's avatar

  Metode obuzdavanja konja
  Podrška uzgojnim udruženjima u stočarstvu – potpisano 15 ugovora
  Zabrana ribolova srdelarom od 16. prosinca do 14. veljače
  Australijski merino
  Plodnost krava

  Pogledaj sve članke ovog autora

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.