Agrotehnika proizvodnje rajčice

1122

Dobro je poznato kako rajčica u svom uzgoju traži intenzivnu njegu pri čemu odmah pomislimo na gnojidbu stajskim gnojem, prihranu KAN-om i zaštitu od lisnih ušiju.

rajcica

Međutim, malo je znano kako određenim zahvatima možemo (i trebamo) regulirati rast rajčice ali i dozrijevanje plodova. Riječ je o pinciranju rajčice koja se provodi radi sprječavanja neprekidnog grananja i porasta izvan okvira propisanih genetskim karakteristikama sorte.

U slobodnom načinu uzgoja rajčica formira veliki broj bočnih stabala uslijed čega cijela biljka poprima žbunast izgled. A kod proizvodnje rane rajčice trebamo težiti uzgoju na jednu stabljiku, što se postiže odstranjivanjem zaperaka tj. bočnih grana, čim oni narastu 4-5 cm.

Zaperci se otkidaju pažljivo i to rukom, nožem ili škarama, strogo vodeći računa da ne oštetimo glavnu stabljiku.

Pinciranjem ili uzgojem na jednu stabljiku postižemo formiranje krupnijih plodova rajčice a skraćujemo i vrijeme njihovog dozrijevanja. To je i razumljivo jer se pravodobnim zakidanjem zaperaka sva hranjiva usmjeravaju u pravcu obrazovanja i dozrijevanja plodova. Međutim, s reguliranjem broja stabljika rajčice ne smijemo kasniti jer bujan vegetativan rast može utjecati na smanjeno zametanje plodova koji, kad se razviju, ostaju nešto sitniji.

Vezanje rajčice

U pravilu, vezivanje biljka uz potporu se primjenjuje kod povrća s visokom i polegljivom stabljikom. Tako se i rana rajčica uzgaja uz oslonac, odnosno, uz drveni kolac ili trsku. Obično je riječ o drvenim kolcima za koje se vezuje jedna ili više biljaka. Kolci se, dakako, trebaju ukopati u tlo a njihova visina najčešće iznosi 1,5 metar. Veći proizvođači prakticiraju vezivanje dva do tri reda žice između kolaca koji se postavljaju na razdaljinu od 3-4 metra. Žica se nerijetko vezuje i uz krovnu konstrukciju plastenika ili staklenika.

Kod uzgoja na otvorenom kolci se obavezno trebaju postavljati sa suprotne strane od pravca puhanja i naleta vjetrova. Potom se pristupa vezanju svake pojedinačne biljke s tim da stabljika rajčice raste u debljinu i do 2,5 cm, što se mora uzeti u obzir pri vezivanju. Za vezivanje se najčešće koristi namjensko vezivo- manila koja se može pronaći u svim bolje opskrbljenim poljoljekarnama. Osim toga, danas se na tržištu mogu pronaći i namjenske mreže za vezivanje biljaka i plodova a što se prije svega koristi kod uzgoja dinje i lubenice.

Potpomognuta oplodnja

Primjena “muške vodice” za bolju oplodnju rajčice je posebice nužna u godinama s mnogo oblačnih dana. Iako se na manjim površinama oplodnja rajčice može postići i protresanjem biljaka, čime dolazi do pucanja polenovih kesica i oplodnje tučka, puno je sigurnija i poželjnija primjena kemijskih pripravaka, kao što je, primjerice, Tomatin.

Međutim, bitno je napomenuti kako se prskanje Tomatinom ili Bentoxanom treba obaviti u ranim jutarnjim satima i to na taj način što doslovce moramo poprskati, odnosno, “gađati” cvjetove.

U novije vrijeme u zatvorene prostore unose se i male košnice s bumbarima, koji obavljaju oplodnju. Spomenimo još kako se u uzgoju rajčice može pojaviti i neželjeno odbacivanje, abortiranje cvjetova. Pojava je fiziološke naravi i najčešće je vezana za neadekvatnu gnojidbu. Često je prouzročena suviškom ili manjkom dušika odnosno neizbalansiranim odnosom hranjiva između sebe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.