Uzgoj presadnica paprike na otvorenim gredicama

1855

Veoma je korisno za uzgoj prijesadnica paprike odabrati najplodnije tlo kojim se raspolaže, koje uz to ima i posebnost da je zdravo i strukturno.

presadnica

Najbolje je tlo s mrvičastom strukturom, jer je bogato humusom i ima veoma povoljan odnos vode i zraka, a i mikrobiološka aktivnost je visoko zastupljena.

U takvom tlu mlade biljke ne mogu oskudijevati hranjivima u cijelom razdoblju rasta, od nicanja do čupanja pred sadnju u staklenik ili plastenik.

Tlo odabrano za uzgoj prijesadnica valja očistiti od svih biljnih ostataka prethodne kulture, čime se smanjuje mogućnost razmnažanja i duljeg zadržavanja patogenih bakterija u njemu. Ravnanje površine provodi se uvijek gdje se proizvodi povrće, pa i za uzgoj prijesadnica.

Ravnanjem se uklanjaju neravnine, brazde i mikro depresije. Gnojidba tla stajskim i NPK gnojivima uvijek je potrebno za uzgoj prijesadnica paprike, kako bi akumulirale hranjive tvari potrebne za proizvodnju plodova nakon sadnje na stalno mjesto uzgoja.

Količina stajskog gnoja ovisi o količini humusa u tlu, dakle opskrbljenosti tla hranjivima te o razdoblju otkad je provedena posljednja gnojidba stajskim gnojem. Prema tome, količina stajskog gnoja može biti 2-5 kg/m2, a NPK-7:20:30 od 10-15 dekagrama/m2. Nakon provedene gnojidbe slijedi obrada tla, plugom, motikom ili štihačem na dubinu 30-35 cm, ako je moguće i dublje do 40 cm.

Zatim se provodi tanjuranje, drljanje ili grabljanje kako bi se provelo usitnjavanje i ravnanje površine tla. Oblikovanje gredica za sjetvu paprike uz pomoć konopca, motike i grabljica, na malim površinama, a na većim markiranjem točkovima traktora.

Gredice valja podignuti na višu razinu za oko 15 cm, kako bi brže oticala suvišna oborinska voda. Gredice se prave na standardnu širinu od 120 cm, a dužina prema potrebi uzgajivača prijesadnica. Između gredica su stazice širine oko 35 cm. Rubovi (ivice) gredice i gornja površina trebaju biti tako pravi ravni da ni najvještiji povrtlari nemaju što prigovoriti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.