Uzgoj presadnica paprike na otvorenim gredicama

3150
Spread the love

Veoma je korisno za uzgoj prijesadnica paprike odabrati najplodnije tlo kojim se raspolaže, koje uz to ima i posebnost da je zdravo i strukturno.

presadnica

Najbolje je tlo s mrvičastom strukturom, jer je bogato humusom i ima veoma povoljan odnos vode i zraka, a i mikrobiološka aktivnost je visoko zastupljena.

U takvom tlu mlade biljke ne mogu oskudijevati hranjivima u cijelom razdoblju rasta, od nicanja do čupanja pred sadnju u staklenik ili plastenik.

Tlo odabrano za uzgoj prijesadnica valja očistiti od svih biljnih ostataka prethodne kulture, čime se smanjuje mogućnost razmnažanja i duljeg zadržavanja patogenih bakterija u njemu. Ravnanje površine provodi se uvijek gdje se proizvodi povrće, pa i za uzgoj prijesadnica.

Ravnanjem se uklanjaju neravnine, brazde i mikro depresije. Gnojidba tla stajskim i NPK gnojivima uvijek je potrebno za uzgoj prijesadnica paprike, kako bi akumulirale hranjive tvari potrebne za proizvodnju plodova nakon sadnje na stalno mjesto uzgoja.

Količina stajskog gnoja ovisi o količini humusa u tlu, dakle opskrbljenosti tla hranjivima te o razdoblju otkad je provedena posljednja gnojidba stajskim gnojem. Prema tome, količina stajskog gnoja može biti 2-5 kg/m2, a NPK-7:20:30 od 10-15 dekagrama/m2. Nakon provedene gnojidbe slijedi obrada tla, plugom, motikom ili štihačem na dubinu 30-35 cm, ako je moguće i dublje do 40 cm.

Zatim se provodi tanjuranje, drljanje ili grabljanje kako bi se provelo usitnjavanje i ravnanje površine tla. Oblikovanje gredica za sjetvu paprike uz pomoć konopca, motike i grabljica, na malim površinama, a na većim markiranjem točkovima traktora.

Gredice valja podignuti na višu razinu za oko 15 cm, kako bi brže oticala suvišna oborinska voda. Gredice se prave na standardnu širinu od 120 cm, a dužina prema potrebi uzgajivača prijesadnica. Između gredica su stazice širine oko 35 cm. Rubovi (ivice) gredice i gornja površina trebaju biti tako pravi ravni da ni najvještiji povrtlari nemaju što prigovoriti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.