Plansko sparivanje goveda

737

Plansko sparivanje goveda jedan je od glavnih alata u unapređenju uzgoja. Uključuje planski odabir bika za pojedinu kravu, odnosno junicu, a cilj je dobivanje genetski boljih potomaka.

Možemo ga provoditi “ručnim” odabirom – sparivanjem, koje je puno zahtjevnije i glede stručnog angažmana, ali i trajanja, ili putem računalnih programa. Već niz godina u modernim svjetskim uzgojima rutinski se upotrebljavaju računalni programi sparivanja goveda. Temelj izračuna predstavljaju uzgojne vrijednosti roditelja za proizvodnju, vanjštinu te funkcionalne osobine odnosno fitnesa, rodoslovlje te njihove genetske karakteristike.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu od prošle godine također nudi uslugu planskog sparivanja goveda, i to u suradnji s austrijskim partnerima iz Centra za reprodukciju Genostar. Usluga je za uzgajivače besplatna, a izračun je moguće napraviti do triput godišnje.

Prednosti su ovog modela:

– kontrolirani i brži genetski napredak
– uvažavanje komparativnih prednosti roditelja
– eliminiranje uzgoja u srodstvu
– izbjegavanje sparivanja jedinki nositelja
– genetskih defekata
– ravnomjerno korištenje najboljih bikova.

Računalni program prikladan je za korištenje u stadima simentalske, holstein i smeđe pasmine goveda, što predstavlja 90% populacije krava u Hrvatskoj. Uzgajivač određuje uzgojne ciljeve za svoje stado (mlijeko, meso, vanjština, fitnes) i odabire bikove u skladu s uzgojnim ciljevima i odredbama uzgojnog programa. U izračun su uključeni bikovi koje su preporučili Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalske pasmine goveda (H.U.SIM) i Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), a za smeđu pasminu prema zahtjevu uzgajivača. Preporuke bikova simentalske i holstein pasmine mogu se naći u časopisu Uzgoj goveda koji izlazi triput godišnje.

Zaprimanje zahtjeva za plansko sparivanje obavlja se u područni uredima HAPIH-a, gdje se popunjava obrazac koji se šalje na e-mail adresu .

Nakon zaprimanja zahtjeva izrađuju se izvješća za plansko sparivanje, koja mogu biti u kratkom i dugačkom obliku. Kratko izvješće uključuje preporuku do pet bikova za svaku kravu i junicu iz stada s kratkim prikazom najvažnijih vrijednosti. Dugo izvješće također uključuje preporuku do pet bikova za pojedino žensko grlo, prikazuje pedigre indeks buduće teladi, a namijenjen je uzgajivačima koji žele biti aktivnije uključeni u provedbu uzgojnog programa (npr. uključeni u program genomske selekcije).

Postoji i forma izvješća u xlsx obliku, koji je prilagođen za stada s više od 100 krava. Dostava rezultata obavlja se putem elektroničke pošte ili u područnom uredu HAPIH-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.