11.2 C
Zagreb
27 . veljača 2024
Govedarstvo

Govedarstvo

Savjeti i preporuke iz govedarstva

Planiranje proizvodnje krme na farmama

Kao vrlo važan čimbenik managementa je planiranje proizvodnje krme. U tom smislu nedostaje kvalitetno planiranje proizvodnje krme u odnosu na kapacitete (potrebe) staje. Primjerice kukuruzne...

Talijanske mesne pasmine goveda

Talijanske pasmine goveda postaju sve popularnije u proizvodnji goveđeg mesa, a kao njihova prednost često se ističe veći sadržaj pigmenta u koži i sluznicama,...

Higijena muznih uređaja

Pranje je potrebno obaviti odmah nakon prestanka mužnje. Sisne čaše treba temeljito oprati hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom vodom (jer se bjelančevine mlijeka...

Pripremno razdoblje u proizvodnji mlijeka

Pripremno razdoblje za telenje započinje suhostajem, a završava uvodom u mliječnost, odnosno otprilike mjesec dana nakon telenja. Suhostaj Započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih energetskih...

Savjeti za otkrivanje tjeranja krava

Uspješno otkrivanje estrusa ili tjeranja na farmi baza je za dobre rezultate plodnosti krava, što pozitivno utječe na ekonomiju mlječnog stada. U tom kontekstu...

Hranidba krava u zimskom razdoblju

Hrana za istu količinu mlijeka po vrijednosti mora biti jednaka ljeti i zimi za muzare jer kravi muzari treba dati za istu količinu namuženog...

Ječam, zob i raž u ishrani stoke

Energetska vrijednost ječma je 92-96% od kukuruza što ga čini trećim energetskim krmivom za perad i svinje. Suha tvar ječma sadrži 55-60% škroba, ali...

Postupak s kravom prije teljenja

Uspješno teljenje jedan je od najvažnijih čimbenika u mliječnom govedarstvu. Visoka se proizvodnja mlijeka može postići samo ako je krava pažljivo njegovana prije i poslije...

Smještaj i držanje mliječnih krava

Postoje tri sustava držanja mliječnih krava: vezani način, slobodni način i kombinirani način držanja. Kod vezanog načina držanja krave su vezane na jednom mjestu u...

Utjecaj hranidbe na toplinski stres krava

Održavanje tjelesne temperature u goveda je i nasljedno svojstvo putem mogućnosti pojačanog znojenja te strukture i boje dlake. Poznato je kako su na utjecaj visokih...

Aditivi za ekološke zahtjeve u hranidbi krava

Neki nam dodaci mogu pomoći u ispunjavanju nadolazećih i sve strožih ekoloških zahtjeva. Trebali bi nam također pomoći u postizanju boljeg povrata ulaganja. Korištenjem u...

Kako postići stabilniji udio mahunarka u smjesama?

DTS/TDS s udjelom mahunarka 30 – 60%, čine se optimalnim zbog više razloga: velike količine simbiozno vezanog N2 iz zraka, visokih prinosa krme visoke...

Hranidba u sustavima ”krava-tele”

Hranidba goveda u sustavu ''krava-tele'' često je zapostavljena jer se promišlja da krava na pašnjaku iz dostupne voluminozne krme i bez prihrane krepkim krmivima...

Škrob u ishrani goveda

Škrob je kao najzastupljenija frakcija lako razgradivih ugljikohidrata u biljci kukuruza za silažu, a nalazi se kao dominantna hranjiva tvar u generativnom dijelu biljke,...