Govedarstvo

Govedarstvo

Savjeti i preporuke iz govedarstva

Upotreba slame u stočarstvu

Od svih materijala, kao „klasični“ materijal za prostirku, najprihvatljivija je slama. Slama odlično upija vlagu i čuva toplinu ispod ležećih životinja. Za dobru se prostirku...

Upotreba soje u krmnoj silaži

Zrno soje sadrži 38 % bjelančevina, 20 % ulja, više od 30 % različitih ugljikohidrata, vitamina i minerala. Bjelančevine su velike biološke vrijednosti ,...

Telenje krava i junica u sustavu “krava-tele”

Jedan od faktora za izbor pasmine za uzgoj u sustavu krava-tele je lakoća teljenja. Bitno je da se krave uglavnom tele same, uz minimalnu pomoć...

Uljana repica kao hrana za mliječne krave

Uljana repica uglavnom se kao krma koristi u ekstremnim situacijama, kada je zbog suše ili mraza umanjen prinos zrna repice, te kada nema dovoljno...

Slavonsko-srijemski podolac

Slavonsko-srijemski podolac je kasnozrela, vrlo otporna i izdržljiva pasmina goveda, čvrstog kostura, grube i snažne konstitucije. Slavonsko-srijemski podolac naselio je područje ravničarskog dijela Hrvatske prije...

Istarski magarac

Pretpostavke su da počeci uzgoja magaraca u Istri sežu u vrijeme Rimskog carstva, odnosno u vrijeme migracije ove vrste mediteranskom rutom. Također je opravdano pretpostaviti...

Dozvoljeni načini prodaje domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda

Sirovo mlijeko se može prodavati bez registracije - dozvoljena je prodaja 20.000 litara sirovog mlijeka godišnje isključivo na mjestu proizvodnje (na kućnom pragu). Sirovo mlijeko...

Koje su posljedice mastitisa?

Mastitis može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom ili traumom. Prilikom razmnožavanja bakterija, one otpuštaju metabolite i toksine koji stimuliraju obrambeni mehanizam krave. Kao odgovor na...

Utjecaj hranidbe na sastav i kvalitetu mlijeka

Sastav mlijeka, njegova proizvodnja i kvaliteta predstavljaju rezultat interakcije genetskih i paragenetskih čimbenika, odnosno čimbenika vanjske sredine. Poznavanjem ovih čimbenika može se utjecati na obim...

Veličina dnevnog obroka u ishrani krava

Kako probavni organi krava imaju određenu zapreminu, njihovi obroci moraju biti sastavljeni od krmiva visoke hranidbene vrijednosti. Obroci krava visoke mliječnosti, u usporedbi s onima...

Pravilna hranidba stoke

Da bi se ostvarila zadovoljavajuća proizvodnja i osiguralo zdravlje životinja potrebna je odgovarajuća i kvalitetna hranidba stoke. Pravilna hranidba jedan je od glavnih preduvjeta za...

Evidencija o prirodnom pripustu goveda

Oplodnja u goveda obavlja se umjetnim osjemenjivanjem ili prirodnim pripustom. U mesnih i izvornih pasmina dominira prirodni pripust, jer se prvenstveno uzgajaju u sustavu...

Povijest pasmine Angus

Vrlo je malo poznato o porijeklu pasmine goveda koja je danas poznata kao Aberden-Angus. Smatra se da su na područje današnje Škotske došli s putujućim...

Održana 13. Godišnja izborna skupština HUSIM-a

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković se s ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić u srijedu, 30. lipnja 2021. godine, pridružila 13. Godišnjoj...