12.7 C
Zagreb
14 . listopad 2025
Govedarstvo

Govedarstvo

Savjeti i preporuke iz govedarstva

Tipovi tova goveda

Proizvodnja goveđega mesa ubraja se u onu stočarsku proizvodnju koju prati velika različitost, kao što su različiti sustavi uzgoja, različite završne klaoničke tjelesne mase...

Bujad – otrovna biljka za stoku

Bujad je kozmopolitska vrsta koju ne nalazimo u pustinjama i polarnim područjima. staništa su joj uglavnom rubovi šuma, osunčane površine unutar šume, prosike i...

Paša u ishrani preživača

Paša je kvalitetan i najjeftiniji izvor hranjivih tvari u proizvodnji mlijeka tijekom ljetnih mjeseci, od sredine travnja do sredine listopada. Pašu je moguće organizirati na...

Parainfluenca goveda

Parainfluenca goveda (enzootska bronhopneumonija goveda) pojavljuje se u teladi i junad u tovu, ponekad i u odraslih goveda. Uzročnik je virus, a izvori bolesti mogu...

Mineralna krmiva u hranidbi krava

Stalan se manjak mineralnih tvari kod mliječnim životinja, prije svega, odnosi na makrominerale (kalcij, fosfor, natrij, klor, magnezij, kalij i sumpor), a zatim i...

Načini tova junadi

Kada telad dostignu tjelesnu masu od 220 kg i kada u potpunosti postanu funkcionalni preživači, započinje intenzivni tov junadi. Kod tog tova možemo razlikovati dvije...

Laktacija – izlučivanje mlijeka

Mliječna žlijezda je u času telenja razvijena i sposobna proizvoditi mlijeko. Preduvjet kontinuirane proizvodnje mlijeka je redovito pražnjenje vimena. Laktaciju možemo podijeliti na sljedeće funkcije: Stvaranje...

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Prilikom hranidbe krava oprez pri dodavanju uree!

Istraživanja pokazuju da je mliječna krava sposobna, ukoliko konzumira više od 200 grama uree dnevno (oko 90 g čistog dušika), za godišnju proizvodnju od...

Proizvodnja i gospodarenje stajskim gnojem goveda

Stajski je gnoj važan nusproizvod u govedarskoj proizvodnji, a inače predstavlja vrijedno gnojivo u održavanju plodnosti tla. Svakodnevnim čišćenjem staja u kojima borave goveda nastaju...

Znakovi gonjenja krava i optimalno vrijeme osjemenjivanja

Tjeranje ili gonjenje krava javlja se u proestrusu i estrusu tijekom spolnog ciklusa a može se otkriti po vanjskim znakovima. Krave su nemirne, slabije jedu,...

Zimsko držanje goveda u stajama

Način držanja goveda, mliječnih i tovnih, u značajnoj mjeri utječe na proizvodnju, zdravlje, plodnost i druge važne odlike. U dobrim uvjetima držanja, smještaja i hranidbe,...

Hipokalcemija ili mliječna groznica

Hipokalcemija nastaje zbog velikog utroška kalcija pri stvaranju mlijeka. Naglim početkom stvaranja velikih količina kolostruma i mlijeka organizam krave troši velike količine kalcija. Bez obzira...

Lažni ili prerani trudovi kod životinja

Pod lažnim ili preranim trudovima podrazumijevamo bolno stanje kod gravidnih životinja u trbuhu. Ono se po vanjskim znakovima očituje kao porođajni trudovi. Lažni i...