Proizvodnja goveđega mesa ubraja se u onu stočarsku proizvodnju koju prati velika različitost, kao što su različiti sustavi uzgoja, različite završne klaoničke tjelesne mase goveda ili različite želje i zahtjevi kupaca na tržištu mesa.
Također treba napomenuti i izbor spola, koji je u pravilu na muškoj strani, odnosno najčešći je izbor muške teladi za tov. Razlozi su višestruki, a ogledaju su u nemogućnosti nekoga drugoga iskorištenja muške teladi, boljoj konverziji utrošene krme u obroku, boljim rezultatima u prirastu te većim završnim tjelesnim masama.
U tovu goveda možemo razlikovati:
1. intenzivni tov junadi:
a) tov teladi do 220 kg,
b) pravi tov do 450 kg pa i više,
2. ekstenzivni tov junadi i starijih goveda.
Postoji nekoliko tipova tova, s obzirom na kategoriju goveda:
– tov teladi za “bijelo meso”,
– konvencionalni tov teladi za proizvodnju mesa (“debela” telad),
– tov junadi,
– tov odraslih goveda.