Međupapčana flegmona goveda

2419

Riječ je o upali tkiva iznad i između papaka (nije bolest papaka). Uzročnik je bakterija Fusobacterium necrophorum, koja je i inače prisutna u crijevima goveda.

1

U normalnim okolnostima ne uzrokuje bolest, ali kod pada imuniteta bolest će se pojaviti. Krava doslovce ošepavi preko noći i ne može stati na nogu. U predjelu kičica i međupapčanom prostoru javlja se oteklina, temperiranost i bolnost. Papci su zbog otekline razdvojeni i zglob je ukočen. Jedina terapija je liječenje antibioticima. Treba odmah pozvati veterinara. Liječenje treba početi što prije, naime, ako se ne liječi oko 48 sati nakon pojave prvih simptoma puca koža u međupapčanom prostoru i na tom mjestu stvara se tilom ili granulom. Tilom je u stvari ožiljak, ali u vidu tumora između papaka koji životinji stalno smeta i boli kod hodanja.

Tilom se eventualno može ukloniti kirurški, ali su česti slučajevi recidiva. Ako se bolest već razvila, tegobe se mogu olakšati primjenom blagih dezinficijensa (desetpostotna otopina sode bikarbone u toploj vodi), u kojem se ozlijeđena noga namače nekoliko puta na dan oko 30 minuta. U tu svrhu koriste se “čizme” za dezinfekciju, ili se može improvizirati sa starom zračnicom automobilske gume.

Bolest se javlja i kod starih i kod mladih životinja, uglavnom je zahvaćena samo jedna noga. Za sprječavanje ove bolesti najvažnija je preventiva. Podne površine u stajama moraju se održavati što je moguće čišćim i sušim, i obvezno treba provoditi dezinfekciju papaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.