Higijena mužnje krava

3523

Mlijeko iz zdravog vimena možemo smatrati gotovo sterilnim, a sva kontaminacija takvog mlijeka rezultat je postupaka s njim nakon otpuštanja iz vimena.

muznja krava

Ukoliko je vime zdravo, a mužnja pravilno provedena, te uzme li se u obzir svojstvo baktericidnosti mlijeka, nema opravdanja da broj mikroorganizama u tek pomuzenom mlijeku (početni broj m.o.) prelazi 5000/ml.

Iskustva s terena govore o stostruko većim vrijednostima, što otkriva problem u postupanju s mlijekom za vrijeme mužnje i nakon nje. Higijena mužnje skup je postupaka koji umanjuju mogućnost kontaminacije mlijeka za vrijeme i nakon mužnje. Za proizvodnju higijenski kvalitetnog mlijeka treba provesti temeljito čišćenje posuda i pribora za mužnju te dezinfekciju opreme za mužnju.

Preduvjet za početak mužnje su kante, muzilice i oprema oprani, dezinficirani i posušeni nakon prethodne mužnje, a pravilna mužnja uključuje sljedeće postupke: pranje ruku muzača, izmuzivanje prvih mlazova, pranje vimena i sisa, dezinfekcija i zaštita sisa nakon mužnje. Mlijeko se nakon mužnje mora odmah iznijeti iz staje (ako se muze u kante).

Nikada ne treba mlijeko prelijevati u staji. Ukoliko se nema vlastiti uređaj za hlađenje, mlijeko se predaje na sabirno mjesto u roku dva sata nakon mužnje. Unutar tog vremena mlijeko se mora ohladiti na 4 do 6°C jer istekom dva sata prestaje baktericidno djelovanje mlijeka i broj m.o. se brzo povećava. Posuđe i oprema koja dolazi u kontakt s mlijekom trebaju biti temeljito oprane, dezinficirane, isprane i osušene. Sve površine koje dolaze u kontakt s mlijekom moraju biti bezuvjetno i besprijekorno čiste.

Kao i svaka sluznica tako je i sluznica mliječne žlijezde prekrivena epitelnim stanicama koje stare, troše se i na kraju ih zamjene mlade stanice, dok se stare ljušte, ulaze u šupljinu mliječne alveole, miješaju se s izlučenim mlijekom s kojim izlaze van. Somatske stanice iz zdravog vimena su 70% stanice epitela, a ostatak od 30% čine leukociti koji došli su iz krvi kod sinteze mlijeka. Mililitar mlijeka iz zdrave četvrti sadrži manje od 70 000 somatskih stanica.

Problem s brojem somatskih stanica javlja se kod upale vimena tj. mastitisa. Kod upala, mlijeko gubi svoje karakteristike i sekret postaje vodenast, žućkast, pjenušav, a može se vidjeti i krv. Potrebno je što prije pozvati veterinara i liječiti takvu životinju. Broj somatskih stanica znatno se povećava, a mijenja se i njihov sastav.

Mlijeko iz mastitičnog vimena je promijenjenog kemijskog sastava. Smanjuje se udio kazeina, bezmasne suhe tvari, mliječne masti, laktoze, okus postaje gorkast i slan, što je posljedica povećanja gorkih razradnih produkata, soli i pojave užeglosti. Takvo je mlijeko loša sirovina za preradu, a proizvodi su loše kvalitete te se brzo kvare. Stres, povrede sisa i vimena, prljave i neispravne muzne jedinice, nehigijenska mužnja, nepažljiv muzač, nagla promjena hranidbe su čimbenici koji doprinose pojavi mastitisa.

Odgovarajuća staja (svijetla, čista i prozračna), dobri higijenski uvjeti držanja i njege, pravilno izgrađena ležišta, pravilna i redovita mužnja, postupci higijenske mužnje, čistoća muzača, pravovremeno otkrivanje i liječenje oboljelog vimena, redovito održavanje strojeva za mužnju i izlučivanje kronično bolesnih životinja, postupci su čijom primjenom možemo umanjiti pojavu mastitisa na farmi. Mastitis često nastaje nadraživanjem četvrti nepravilnom mužnjom.

Nadražena sluznica podložnija je infekciji mikroorganizama. Stroj za mužnju može prenositi uzročnika mastitisa s krave na kravu, a radi previsokog vakuuma može dovesti do oštećenja vrha sisa. Neispravan rad i neodržavanje muznog uređaja dovode do infekcija sisnog kanala. Skidanje sisnog sklopa pod vakuumom dovodi do prijelaza mlijeka iz jedne četvrti u drugu, a tako i do širenja uzročnika mastitisa iz bolesne u zdravu četvrt. Porozne sisne gume i neispravne cijevi također oštećuju sise i tako osim boli zbog koje krava suspreže mlijeko, stvaraju pogodne uvjete za nastajanje upale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.