Mužnja ovaca

2772

Za pravilnu mužnju važno je ovce pripremiti. Mužnja prije svega mora biti blag postupak prema životinji kako ne bi došlo do njenog uznemiravanja i to je radnja koja počinje prvo hranjenjem i čišćenjem životinja.

muznja ovaca

Prije same mužnje potrebno je ukloniti grube nečistoće kao sto je slama i balega. Pranje vimena najjednostavnije je toplom vodom i spužvom te blagim dezinfekcijskim sredstvom. Temperatura vode mora biti između 35-40°C stupnjeva.

Prevruća i pre hladna voda izaziva stres te spriječava lučenje mlijeka.Treba vodit računa da je pribor za održavanje higijene uvijek čist kako ne bi došlo do prenošenja moguće zaraze na druge životinje. Mogu se upotrijebiti i maramice za jednokratnu upotrebu.

One jesu skuplje ali štede vrijeme, energiju i vodu te pojavu mastitisa. Ako je dovoljno efikasno da se mastitis ne pojavljuje onda se uštedom na liječenju kompenziraju troškovi koštanja maramica. Nakon pranja slijedi brisanje i sušenje vimena ,a to je vrlo bitna stvar. Masaža vimena koja djeluje stimulativno na lučenje mlijeka.

Mužnja se obavlja dva puta dnevno, uvijek u isto vrijeme.

Mužnja može biti :

  •   ručna – u manjim stadima (po ovci traje 2 – 2,5 min – ne računajući pripremu);
  • strojna – za stada veća od 50 ovaca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.