Razmnožavanje kunića

3296

Ljeti plodnost opada zbog visokih temperatura.

kunici

Pritom je pad plodnosti linearan. Prilikom rasta temperature s 20°C na 28°C plodnost će se smanjivati obrnuto proporcionalno rastu temperature. Već na temperaturi od 30°C je moguća sterilnost mužjaka.

U uzgoju kunića se rabe 3 vrste usjemenjivanja:

  •   prirodan pripust
  •   forsirani pripust; ženku držim da bi se parila iako se na tjera,
  •   umjetno usjemenjivanje

Graviditet

Embrionalni razvoj kunića traje 30-32 dana, odnosno 28-35 dana. Nakon ovulacija oslobađa se 8-20 jajnih stanica koje su sposobne za oplodnju narednih 6-8 sati. Ubrzo nakon isteka tog vremena jajne stanice propadaju. 12-16 Sati nakon oplodnje počinje dioba oplođenih jajnih stanica. Ta faza je iznimno kritična za plod jer može doći do embrionalne smrtnosti poglavito uslijed stresa i infekcije…

U lošim uvjetima, prilikom stresa, čak 20-40% embrija se ne implantira u stjenku maternice. U procesu implantacije je važna uloga progesteron-a čije lučenje induciraju i sami embryo-i, pa je ukoliko ih je manje veći je udio njihovog ugibanja. Ukoliko je broj oplođenih jajašaca velik, ugiba samo 5-10% embryo-a (jajašaca).

Koćenje

Neposredno prije koćenja smanjuje se količina progesterona, a raste količina estrogena i oxitocin-a. Ženke se kote u kratkim intervalima i same si pomažu ukoliko dođe do zaostajanja ploda u porođajnom kanalu, zbog čega može doći do samo-ozljeđivanja. Jaki stres može zaustaviti istiskivanje ploda, pa kroz otvoreni cervix može doći do prodora mikroorganizama i posljedične infekcije.

Mladunci

Mladi kunići se kote s masom od 30-40 g, slijepi su i bez dlake. Mladunci nemaju razvijen sistem termoregulacije i stoga ih je potrebno grijati. Rast dlake počinje nekoliko dana nakon koćenja. Za 10 dana mladi kunići progledaju, a već za 15 dana završen je rast dlake i mladi počinju izlaziti iz gnijezda. Za kvalitetan razvoj mladunaca je važno staviti dovoljno stelje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.