Glicinija, kraljica zidova

1938

Glicinija je rado viđena na zidovima okućnica. Međutim, ukoliko ovu penjačicu pravilno i redovito ne orezujete, može se uvući pod vaš krov, ugušiti drugo drveće i što je najgore izgubi na svojoj dekorativnosti.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Za razliku od bugenvilije, glicinija se odlikuje većom otpornošću na zimu. Ipak, njena najveća vrijednost leži u prekrasnim cvjetovima koji su skupljeni u grozdove dužine 30-60 cm. Biljka dolazi u različitim nijansama boja od bijele, ružičaste te kombiniranih nijansi plave i ljubičaste. Inače, glicinija traži duboko i vlažno te ocjedito tlo. Osim toga, više nego zanimljiv je i podatak kako ova biljka voli lužnato tlo.

U vrijeme same cvatnje, iz razloga što biljka gubi velike količine vode, potrebno je provoditi njeno redovito i obilno zalijevanje. Spomenimo i kako se sadnja glicinije obavlja isključivo na zaštićenim mjestima, uz prigodni čvrsti oslonac. Kao što smo već naveli, da ne bi došlo do nekontroliranog rasta biljke te time i do drugih neugodnih pojava, potrebno je ovu penjačicu redovito i orezivati.

Tako treba znati kako se sami izbojci mogu skratiti 2-3 puta. Razmnožavanje biljaka najčešće se obavlja položenicama jednogodišnjih izbojaka, premda je dobro znati i kako biljka ne voli učestala presađivanja, što se posebno odnosi na starija stabla.

Trebate znati kako sadnice glicinije koje se uzgajaju iz sjemena tjeraju jake izbojke i razvijaju snažnu zelenu masu, ali ne cvjetaju! Istini za volju, cvijetovi se mogu pojaviti nakon 10-15 godina ali i ne moraju. Stoga se isključivo nabavka sadnica ove predivne penjačice preporuča u rasadnicima koji nude biljke razmnožene reznicama jednogodišnjih izbojaka ili pak položenicama.

Isto tako, valja znati kako cvatnja može izostati i zbog uzgoja penjačice na sjenovitom mjestu, zbog pretjeranog orezivanja zimi ili obilnog, nekontroliranog gnojenja dušičnim gnojivima koji povećavaju bujanje zelene mase na račun same cvatnje. A biljka koja ne cvate može se stimulirati na cvatnju ciljanom gnojidbom fosfatnim gnojivima u rano proljeće te orezivanjem novoizraslih izbojaka u kasno proljeće ili rano ljeto.

Borave li u vrtu mala djeca, igrajući se na terasi koju prikrivaju glicinija i tekoma, brižno pazite da nehotice ne pojedu bilo koji dio glicinije, osobito mahune i sjemenke. Naime, dvije do tri pojedene sjemenke mogu prouzročiti teško otrovanje s mučninama i bolovima u trbuhu, proširenje zjenica i poremećaj cirkulacije, jer glicinija sadržava otrovne glikozide: vistarin i lektin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.