Japanski cvjetni trips

515

Japanski cvjetni trips – Thrips setosus Moulton, 1928, azijska je vrsta tripsa, proširena u Japanu, na Sumatri i u Južnoj Koreji. U Europi je prvi put ta vrsta nađena 2014. u Nizozemskoj u nasadu hortenzije (Hydrangea spp.) na otvorenom i zaštićenom prostoru.

Zbog potencijalne štetnosti za poljoprivredne kulture na području Europe i Mediterana, Europska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja uvrstila je vrstu T. setosus na Alert listu (OEPP/EPPO, 2014). Do sada je, osim u Nizozemskoj, štetnik na području EPPO regije zabilježen samo u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu te 2016. u Hrvatskoj. T. setosus je izrazito polifagna vrsta koja napada mnogobrojne ratarske, voćarske, povrtne i ukrasne biljne vrste. Vektor je virusa pjegavosti i venuća rajčice (TSWV). Iako engleski naziv Japanese flower thrips upućuje na ishranu u cvijetu, T. setosus ne hrani se polenom, nego napada list biljke domaćina.

Kao sve vrste tripsa i vrsta T. setosus tijekom života prolazi kroz pet razvojnih stadija: stadij jaja, dva aktivna stadija ličinke koja se hrani, slijede dva relativno neaktivna stadija pretkukuljice i na kraju odrasli razvojni stadij. Murai (2001) navodi da u poljskim uvjetima zapadnog Japana T. setosus razvija od 7 do 12 generacija tijekom godine. Prema rezultatima tih istraživanja, razvoj jedne generacije skraćuje se s porastom temperature, pa tako ukupan razvoj jaja, ličinke prvog i drugog stadija, pretkukuljice te kukuljice traje 14.83, 8.43, odnosno 6.74 dana na temperaturama zraka 17.5, 25 i 30 °C.

Rezultati istih istraživanja pokazali su da je prirodna smrtnost ličinki unutar populacije T. setosus najviši na 30 °C temperature zraka, što je posljedica smanjenja hranidbene vrijednosti lista na toj temperaturi. Minimalni temperaturni prag ispod kojeg prestaje razvoj iznosi 12,5 °C. Ženke započinju odlagati jaja četiri dana nakon preobrazbe iz kukuljice i prosječno odlože četiri do šest jaja dnevno. Jaja leglicom ulažu unutar biljnoga tkiva. Polaganje jaja traje 10 do 30 dana, ovisno o duljini trajanja dnevnoga svjetla. Stadij kukuljice i pretkukuljice odvija se u tlu i biljnim ostacima.

T. setosus je polifagna vrsta štetnika koja napada biljne vrste iz 23 porodice (Vierbergen & Loomans, 2016). Važnije poljoprivredne kulture na kojima je zabilježena jesu: rajčica, paprika, krastavac, patlidžan, salata, kupus, grah, grašak, krumpir, duhan, soja, agrumi, vinova loza te brojne vrste cvijeća, npr. hortenzija, krizantema, dalija i perunika.

Detekcija vrste T. setosus provodi se vizualnim pregledom biljaka na prisutnost simptoma napada i na prisutnost odraslih stadija i ličinki. Simptomi karakteristični za napad tripsa T. setosus su srebrnkaste mrlje i sitne, tamne kapljice ekskrementa prisutne na mjestima sisanja tripsa na naličju listova. Ovakve simptome ne uzrokuje samo T. setosus, već i neke druge polifagne vrste tripsa zastupljene u entomofauni Hrvatske, koje su značajni štetnici na povrću i cvijeću, kao npr. F. occidentalis, duhanov trips (Thrips tabaci Lindeman, 1889), cvjetni trips (Heliothrips haemorrhoidalis Bouche, 1833) i Echinothrips americanus Morgan, 1913.

Na osnovi makroskopskih morfoloških karakteristika odrasle stadije vrste T. setosus moguće je lako zamijeniti s vrlo sličnim tamnim vrstama H. haemorrhoidalis i E. americanus. Vrste F. occidentalis i T. tabaci razlikuju se od T. setosus već samom svjetlijom bojom tijela. Zbog toga je za pouzdanu identifikaciju vrste potrebna mikroskopska laboratorijska analiza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.