Zaštita paprike od bolesti i štetnika

6243

Papriku u tijeku vegetacije mogu napasti brojne bolesti, od kojih ne možemo ni jednu izdvojiti kao ekonomski štetnu.

paprika

Ipak neke od bolesti valja istaći da bi se uzgajivač paprike znao pomoći u slučaju pojave njihovih simptoma, odnosno napada na biljke.

Prvo ističemo plamenjaču (već je naznačena pri zaštiti prijesadnica). Druga bolest koja može napasti papriku je koncetrična ili crna pjegavost (i ova je bolest naznačena pri zaštiti prijesadnica paprike).

Kao treća bolest, koja može napasti papriku je smeđa pjegavost plodova paprike /Colletotrichum nigrum/. Ova bolest može napasti sve nadzemne dijelove paprike, a najviše plodove. Simptomi su sitne crvenokasno smeđe pjege, na plodovima imaju eliptičan i udubljen izgled. S perikarpa zaraza prelazi na sjeme. U kišnom razdoblju plodovi postaju vodenasti i naveliko trunu.

Listovi su rjeđe napadnuti. Biljke paprike rijetko propadaju, ali se mogu osušiti pojedine grane na stabljici. Bolest se suzbija sjetvom zdravog sjemena u sterilizirani supstrat, dakle pri uzgoju prijesadnica u zaštićenom prostoru. Od fungicida valja upotrebljavati one na bazi bakra, koji uspješno suzbijaju ovu bolest u uzgoju na polju ili povrtnjaku.

Zaštita paprike od štetočina

Papriku na otvorenom prostoru redovito napadaju zelena breskvina uš (Myzus persicae) i kukuruzni moljac (Ostrinia/Pyrausta nubilalis).

Zelena breskvina uš je raširena u svim područjima naše zemlje, pogotovo tamo gdje se proizvodi breskva, jer su breskve njezini zimski domaćini. Dolazi na desetak vrsta povrća, pa i na papriku, bilo da se proizvodi na otvorenom prostoru ili u zaštićenom.

Potreba za suzbijanjem ovog štetočine javlja se nakon pregleda 5 puta po 5 biljaka paprike na raznim mjestima parcele. Ako se na tih 25 biljaka nađe više od 100 uši, pregled se ponovi za 3-5 dana.

Ako se pri drugom pregledu utvrdi veći broj ušiju nego kod prvog pregleda valja odmah provesti prskanje odgovarajućim insekticidima. Pri čemu valja strogo voditi računa o dužini KARENCE, gdje se valja pridržavati načela je li do karence ostalo dosta vremena ili do berbe preostaje 14 ili manje dana. Obzirom na veliki broj uspješnih sredstava savjetujemo da se ipak posavjetujete sa stručnjacima zaštitarskih kuća na terenu jer nam nije namjera forsiranja bilo kojeg od sredstava.

Za uspješno suzbijanje lisnih ušiju potrebno je veoma kvalitetno prskanje, jer se ona uglavnom nalazi na naličju (donja strana lista) lisne površine i uz to zaštićena voštanom prevlakom.

Kukuruzni moljac veoma često i svugdje proširen štetočina kukuruza, ali napada i mnogobrojne ostale biljke. Velike štete može nanijeti pri napadu na plodove paprike uzrokujući njihovu “crvljivost”. Za suzbijanje ovog nametnika ne preporučuju se insekticidi. Intenzitet napada može mu se smanjiti ako se svi proizvođači kukuruza organiziraju u uništavanju kukuruzinca, što se postiže dubokim i temeljitim zaoravanjem štrljaka ostalih nakon kombajniranja kukuruznih površina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.