Jesenski štetnici uljane repice

971

Proizvođači uljane repice na području Hrvatske unatoč sjetvi netretiranog sjemena, još uvijek imaju zadovoljavajuća rješenja u suzbijanju štetnika nakon nicanja usjeva.

repica

Repičina osa listarica

Ova vrsta ima 2 – 3 generacije godišnje, a najvažnija i najbrojnija je treća generacija čije pagusjenice čine štete na uljanoj repici od kraja rujna do druge polovice listopada.

Odrasli oblik je osa žutonarančaste boje koja tromo leti iznad biljaka uljane repice, pa se lako uočava. Štete čine ličinke (pagusjenice) koje su crno – sive, dok su mlađi razvojni stadiji zelenkaste boje.

Gusjenice se hrane lišćem i izrazito su proždrljive. Koliko su pagusjenice proždrljive govore podaci da se težina pagusjenica udvostručuje svakih dan do dan i pol, a jedna pagusjenica dnevno pojede dvostruko više lišća od svoje težine. Početni napad se teško uočava, a nakon 2 – 3 dana štete su velike. Najveće štete su za vrijeme tople i suhe jeseni. Zapažanjem brojnosti odraslih osa u usjevu moguće je obaviti kratkoročnu prognozu. Kada se utvrdi prisutnost više od jedne ose po četvornom metru potrebno je obaviti tretiranje. Osim vizualnim pregledom, ose se mogu registrirati i hvatanjem u žute posude. Kada se vizualnim pregledom usjeva utvrdi prosječno više od 0,5 pagusjenica po biljci ili 50 pagusjenica po četvornom metru potrebno je obaviti suzbijanje.

Suzbijanje je potrebno provesti dok su pagusjenice manje od 10 mm, a prije nego što naprave veće štete. Pregled usjeva radi utvrđivanje brojnosti pagusjenica treba obaviti 3 – 5 dana nakon utvrđenog masovnog leta osica.

Repičin crvenoglavi buhač

Tijelo repičinog crvenoglavog buhača metalnog je sjaja, a prednji dio glave i prednji par nogu su rđasto crvene boje. Odrasli oblici javljaju se u vrijeme nicanja uljane repice. Štete čine izgrizajući lišće, ali taj oblik šteta nije značajan, jer je njihova brojnost znatno manja od brojnosti kupusnih buhača. Tijekom cijele jeseni ženke odlažu jaja iz kojih se razvijaju ličinke koje čine najveće štete jer se penju na biljke i ubušuju u peteljke. Hrane se unutar peteljke, a kasnije i unutar stabljike, praveći hodnike prema terminalnom pupu. Šupljine koje su izbušile ličinke mogu se napuniti vodom koja tijekom zime smrzne i biljke se raspucaju. Ličinke crvenoglavog repičinog buhača mogu se naći u biljkama uljane repice tijekom proljeća, zajedno sa prvim stadijima ličinki proljetnih pipa.

Suzbijanje ostalih jesenskih štetnika može značajno smanjiti brojnost crvenoglavog repičinog buhača.

Zbog dugog razdoblja ovipozicije ženke će odlagati jaja prije ili poslije razdoblja učinkovitosti insekticida. U slučaju daljnjeg povećanja brojnosti moguće je da će biti potrebno dva puta primjenjivati insekticide: jednom nakon nicanja protiv crvenoglavog repičinog buhača i kupusnih buhača, a drugi put protiv ovog štetnika i repičine ose listarice.

Insekticidi koji se koriste za suzbijanje repičine ose listarice djeluju i protiv buhača. Zbog kontaktnog mehanizma djelovanja insekticidi su učinkoviti samo na odrasle oblike, dok na ličinke nemaju djelovanje, jer su one zaštićene unutar biljaka i zbog toga je važno pratiti pojavu odraslih oblika. Praćenje se obavlja postavljanjem žutih posuda u usjev uljane repice u fazi nicanja. Kada se u žutoj posudi ulovi više od 15 jedinki dnevno ili 35 jedinki tjedno potrebno je primijeniti odgovarajući insekticid.

Kupusni buhači

Više vrsta kupusnih buhača napada uljanu repicu. To su sitni kukci, dužine 2 – 3 mm, metalnog sjaja. Napad ovih štetnika opasan je samo za mlade, tek izniknule biljke. Uljanoj repici štete ujesen kada repica niče, a odrasli oblici traže hranu prije odlaska na prezimljenje. Štete su najveće za vrijeme toplog i suhog vremena. Tipični simptomi očituju se u obliku okruglih rupica na lišću koje porastom biljke postaju veće. Rubovi nekrotiziraju, za jačeg napada rupice se spajaju, a lišće se suši.

U slučaju jačeg napada na mlade biljke treba provesti folijarno tretiranje insekticidima, koje se smatra opravdanim, ako je uništeno više od 10 % lisne površine mladih biljaka. Suzbijanje treba provesti što je brže moguće, jer u optimalnim uvjetima buhači u kratkom vremenskom razdoblju mogu uništiti velike površine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.