Eterična ulja i njihova primjena

238

Eterična ili esencijalna ulja dobila su svoje ime prema quinta essentia, terminu što ga je skovao švicarski liječnik Paracelsus.

Eterična ulja daju biljci miris. Unatoč imenu, eterična ulja nisu ulja- kap ne ostavlja trag na papiru. To su hlapljive tekućine koje se isparavaju na normalnoj temperaturi zraka iz sićušnih žlijezda i dlačica na listovima, stabljikama, cvjetovima, sjemenkama, plodovima i dr. organima. Neke biljke primjerice ruža, sadrže eterična ulja u cvjetovima, druge, poput matičnjaka u listovima.

Narančino stablo sadrži tri različita eterična ulja: u cvjetovima (neroli), listovima (petitgrain) i u kori plodova (narančino ulje). Analiza kromatografijom otkrila je da primjerice ulje paprene metvice osim 50 % metanola koji metvici daje miris, sadrži još 98 drugih sastojaka. Eterična ulja cvjetova sastoje se od nekoliko stotina sastojaka.

Eterična su ulja topiva u masnoći, povrtnim i mineralnim uljima, te u alkoholu. Većina se ne otapa u vodi, ali se otapaju neki njihovi sastojci. Primjerice, najmirisnije molekule rižinih i narančinih cvjetova otapaju se u vodi. Parna destilacija najčešći je način dobivanja, a katkad se u postupku uzimaju hlapljivi sastojci i alkohol. Još uvijek se nekoliko nježnih cvjetnih mirisa dobiva starim načinom maceracije latica u masnoći, eterično ulje narančine kore dobiva se prešanjem – istiskivanjem, što danas rade strojevi, dok se to prije obavljalo ručno. Na kvalitetu eteričnih ulja utječe tlo, klimatski uvjeti i, svakako, vrijeme i način branja. Neka se ulja mogu razrijediti ili pomiješati.

Eterična ulja i ekstrakti najviše se koriste u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Rabe se u aromoterapiji i biljnoj medicini. Mogu se umasirati u kožu, uporabiti u oblozima ili u kupkama. Katkad se uzimaju za poboljšanje okusa hrane, ali u vrlo malim količinama. Češće se u kulinarstvu koristi cijela biljka ili njezini dijelovi.

Eterična ulja su koncentrirane supstancije, pa ih za unutarnju primjenu valja uzimati u strogo kontroliranim dozama. Za izvanjsku primjenu, moraju se razrijediti u temeljnom ulju.

Udisanje eteričnih ulja ima terapeutski učinak jer istog časka djeluje na raspoloženje. To možete provesti s pomoću vaporizatora ili možete na rupčić nakapati nekoliko kapi ulja i staviti ga ispod jastuka, ili ih možete umiješati u potpuri s cvijećem i biljem. Protiv depresije, tjeskobe i živčane napetosti uzmite eterično ulje smole, jasmina, nerolija, ruže. Ulje od kamilice, borovice, lavande i mažurana djeluje umirujuće i protiv nesanice. Ulje cedra, matičnjaka i paprene koprive djeluje protiv stresa i šoka, a protiv mentalnog umora i letargije koristite ulje od bosiljka, crnog papra, ili bora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.