Tetrljan ili divlji bosiljak

727

Ljekovita svojstva gorske metvice poznavali su već stari Egipćani. Koristili su je kao protuotrov, ali su njome liječili i respiratorne organe.

Izvor: Wikipedia

Najčešće se koristila kao ublažavajuće sredstvo pri iskašljavanju. O tome je pisao već 1563. Matthiolus, osobni liječnik cara Ferdinanda I. Tvrdio je da u vodi ili vinu namočeni listovi omekšavaju i odstranjuju sluz iz pluća i da pomažu pri iskašljavanju. Pored toga navode da je djelotvorna u liječenju glista, napinjanja, kao lijek protiv žutice, želučanih tegoba i sl.

Biljka je visoka do 60 cm, gusto obrasla dlačicama. Ima četvero bridastu stabljiku sa duguljastim jajastim listovima koji su po rubu grubo nazubljeni. Cvjetovi su smješteni u gornjem dijelu, u pršljenovima listova i stabljika te na ograncima stabljike tvoreći okruglasti cvat sa bijelim cvjetovima. Korijen joj je kvrgav. Cvate od mjeseca lipnja do rujna.

Potječe iz južne Europe, ali se proširila po cijeloj Europi. Raste na pašnjacima i travnjacima, neplodnim tlima, uz putove, ceste i međe. Ima intenzivan miris po mošusu u svježem stanju, a gorak i opor okus po timijanu. Kad se pojave prvi cvjetovi
režu se gornji dijelovi biljke, vežu se u snopiće i suše na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Suhu biljku treba usitniti i pohraniti.

Sadrži eterična ulja, marubin, holin, smole, gorke tvari, mnogo tanina (od 5 do 7 posto). treslovinu, pektin, vosak, željezo, kalij.

Koristi se za liječenje slijedećih bolesti:

-astme i ostalih respiratornih bolesti (kašlja, hripavca, bronhitisa, katara, tuberkuloze, infekcije i upale pluća, gripe). Njome se liječi i groznica, prehlada, upala grla, katar grla,
-bolesti sluznica (štiti i liječi unutarnju i vanjsku sluznicu od infekcija),upala i raznih iritacija otrovima,
-bolesti bubrega (pojačava njihov rad te potiče izlučivanje mokraće),
-bolesti jetre (posebno masne jetre, ciroze, žutice, upale žučne vrećice),
-bolesti želuca i crijeva (katara želuca i crijeva, hemoroida, raznih nametnika i parazita u crijevima, smiruje grčeve želuca i crijeva, pojačava apetit, jača želudac,
-bolesti kože (pojačava izlučivanje znoja i štetnih otrovnih tvari koji se izlučuju putem kože), kod raznih rana i povreda kože, čireva,
-opća slabost organizma,
-za ženske bolesti (naročito za neplodnost, neredovite mjesečnice, kod grčeva i sl.)..

Čaj: uzima se jedna žlica usitnjene biljke te se prelije sa 2 dl vruće vode. Poklopi se i pusti odstajati pola sata te se tada čaj procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno sa medom.

Tinktura: oko 200 g usitnjene biljke moči se mjesec dana u litri 70 postotnog alkohola te se povremeno promućka. Tako pripravljena tinktura koristi se tri puta dnevno po dvadesetak kapi na dan s čajem, sokom ili vodom.

Vino: oko 80 g suhe biljke moči se u litri bijelog vina tri tjedna te se procijedi. Uzima se po jedan dl vina prije jela.

Tetrljan se koristi i u ishrani,posebno listovi za pripravu jela poput raznih juha i variva. Svježi listovi se koriste kao začin.

Kontraindikacije: ne smiju ga koristiti trudnice i kronični bubrežni bolesnici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.